To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Akordeonistów
Forum Polskiego Portalu Akordeonowego

Problemy Samouków - Palcowanie na guzikach

dzidek... - Nie 21 Kwi, 2013
Temat postu: Palcowanie na guzikach
Witam i proszę o praktyczną pomoc.
Dwa dni temu nabyłem guzikówkę, aby spróbować, czy dam radę przejść na guziki.
Mój nabytek to akordeon Kebrdle 80B, gryf B, z guzikami w 4 i 5 rzędzie bez wspomagania.

http://s223.photobucket.c...db3487.jpg.html

Chyba nie podejmę się nauki grania z nut na guzikach -Kulpowicza nadal będę męczył na klawiszach, ale chciałbym też zakosztować guzikówki.
Nie bardzo jednak wiem od czego zacząć. Schemat dźwięków manuału dyszkantowego mam, ale problem sprawia mi wymyślenie jakiegoś wygodnego palcowania.
Jeśli to możliwe proszę o podanie palcowania np. gamy C-dur i może czegoś innego pomocnego w początkowej fazie nauki.
Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.

maddamon - Nie 21 Kwi, 2013

Można grać 2 sposobami - czyli albo na rzędach podstawowych - to te na zewnątrz instrumentu, albo na rzędach pomocniczych czyli te bliżej regestrów.
Dla 1. opcji gama C-dur: 2341231 lub 2434324 (tzw rosyjski układ ręki)
dla 2. opcji palcowanie może być takie jak na klawiszach 1231234

mmkowal - Nie 21 Kwi, 2013

Mnie nauczyciel z kolei uczył tak:

np. C dur (czyli od środkowego rzędu, bez użycia rzędów pomocniczych czyli tych bliżej regestrów): 24312352 i dalej w górę tak samo, jeżeli nie gramy następnej oktawy to kończyć można na 3 zamiast na 2

pasaż od c dur (dźwięki cegc) przez 2 oktawy: 2123 1235 1245 2123 i potem w dół w odwrotnej kolejności.

Jednak to nie klawisze, może sobie Pan dopasować do własnych potrzeb/możliwości. Ja np. jak gram utwory i są jakieś szybkie fragmenty, w których 4 i 5 palec nie wyrabiają to korzystam sobie z dodatkowych rzędów i wtedy udaje się użyć np. 3 i 4 palec lub nawet 2 i 3. Oczywiście kiedy ćwiczę w domu to morduję te 4 i 5 ile się da. Jeszcze nie mam dostatecznej biegłości w tych palcach aby ich 'produkcyjnie' używać :) To mi się własnie podoba w guzikach, jest kilka wariantów całkowicie różnych do tego samego fragmentu utworu i słabszy wykonawca lub amator (jak ja) mają możliwość dobrania takiego palcowania aby zagrać kawałek poprawnie i w tempie czego np. mi na klawiszach w moim wieku i stażu gry już chyba by się nie dało zrobić. Pozdrawiam i życzę wytrwałości w guzikach, są łatwiejsze :)