:)
Forum Akordeonistów Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
repertuar na wesele
Autor Wiadomość
kokatorim 

Wysłany: Czw 06 Sie, 2009   repertuar na wesele

napiszcie prosze jakie kawałki powinny się znalexc na takiej imprezie, akordeonowe, spiewane, instrumentalne i nie tylko, ogólem wszystko???

Admin 
Honorowy Administrator

Wysłany: Czw 06 Sie, 2009   

Zależy czy grasz w stołach czy tylko na scenie. Ja np gram obecnie w zespole muzycznym na weselach i w tym temacie jestem doświadczony. Mimo iż jestem po szkole muzycznej fajnie się gra jak się nie ma pewnych defektów dłoni takie co ja mam. Ale repertuar to przede wszystkim:

- Marsz weselny nauczyć się co najmniej dwóch
- Obowiązkowo jakiś ładny walc- np Fale Dunaju albo Noce i Dni
- Polka- Szabasówka albo Polka dziadek, tańczące palce, kto lepszy to flick flacka zagra
- Tango- tutaj jest szeroki wybór od tang koncertowych typu La cumparsita, Ole Gaupa, El Choclo po wszystkie tanga repertuaru Fogga- chryzantemy złociste, przy kominku, szkoda twoich łez itp.
- generalnie cała biesiada- oj dana oj dana , chachary, głęboka studzienka, szła dzieweczka, cała sala śpiewa z nami, hej sokoły, gdybym miał gitarę itp ( naprawdę sporo tego jest)
- Na scenie dobrze wychodzi Lambada, Commet Ca Va, la paloma, wiśniowy sad, la cumparsita itp

Wszystko tak naprawdę zależy od twoich umiejętności i jakie to jest wesele- czy w mieście czy na wsi ( to ma kluczowe znaczenie). Jak jedziesz na wieś to licz się z tym, że dużo będziesz grał w stołach polek, czasami oberka itp.

kokatorim 

Wysłany: Pią 07 Sie, 2009   

a jakies tytuły np z popu??

a jeszcze pytanie, jak grać ta biesiade?? jakieś wiązanki czy jak?? i w tych samych tonacjach czy lepiej z przejściami do różnych??

Dawid 

Zależy od ciebie czy chcesz grać nowości sezonów ostatnich 3 lat czy standardów które są często starsze od nie jednego z nas

Admin 
Honorowy Administrator

Z popu na akordeonie to niewiele się gra zwłaszcza w stołach. Ale biesiadę to już zalezy od ludzi ja zazwyczaj robię wiązankę walczyków: szła dzieweczka, głęboka studzienka, pij pij pij bracie pij, wszystkie rybki. Oczywiście trzeba to zagrać w jednej tonacji i fajnie połączyć. Jak ludzie się bawią to robie wiązankę max 3 tang.

P.E.T.R.O.V.
[Usunięty]

Przede wszystkim tak jak Wujek Admin pisze, postawic na roznorodnosc. postaw sie w sytuacji goscia bawiacego sie na weselu, czego TY bys chcial sluchac, przy czym sie bawic (oczywiscie w granicach rozsadku - nie mozna tego traktowac calkowicie subiektywnie), popytac znajomych itd. Przede wszystkim musi byc tango, polka, walc i rock`n`roll. Rozne metrum, rytmy, jezeli ktos dobrze tanczy to bedzie wiedzial co z nogami zrobic i bedzie sie dobrze bawil bo nie bedzie musial tyniac ciagle "na 2". Do tego troche przyspiewek weselnych czy tam biesiadnych - na oczepiny. Marsz - na wejscie. No i obowiazkowo te wszystkie sto laty itd... A na zakonczenie - koniecznie "Kiedy ranne wstaja zorze"!!! Zalezy tez jaki macie sklad. Zywiac nadzieje ze jest perkusja, gitara, saksofon - pokuscie sie o fajne aranze (oprocz tych co napisalem) standardow rockowych, bluesowych itp. Znane szlagiery, to co w ostatnich latach lecialo w radiu - Budka Suflera itp. Typowa biesiada - czyli wszystkie te rybki w jeziorze i pije kuba moim zdaniem nie sa juz dzis tak entuzjastycznie odbierane... Oczywiscie to zalezy tez jakie jest towarzystwo - czy jest to typowe wiejskie wesele (bez zadnych podtekstow czy ironii zeby nie bylo!!!!) czy wesele bardziej ludzi ktorzy zyja w miastach... Ale jakby nie bylo najlepiej bedzie wszystkiego po trochu - z tym ze biesiada typowa taka - to nie jest wymagane raczej...

kokatorim 

Wysłany: Sob 08 Sie, 2009   

wiem, że jestem natrętny, ale staram sie własnie skompletować taki obiektywny repertuar i prosiłbym jednak o tytuły :) :) i nie chodzi mi tylko o utwory akordeonowe, bo te już opisaliście, za co z resztą dziekuje :D
co do składu, to jest to zespół w 100% na żywo, mamy perkusje, saksofon, bas, akordeon,klawisze i gitare elektr. :D

P.E.T.R.O.V.
[Usunięty]

Ło no to stary!!! Wiesz... Tytuly... Ciezko mi powiedzic bo akurat w hiciorach radiowych nie siedze... Ale na pewno klasyka beda utwory Czerwonych Gitar, Budki Suflera, dalej rock`n`roll z lat 60-70tych. Tytuly... Wskakuj na YT i wpisuj hasla jakie Ci podalem to bedziesz mial... troche inicjatywy :wink: Zartuje :P Ale powaznie, YT Ci na pewno pomoze. I do tego tak jak pisze - starszyzna. Wiecej Ci nie umiem doradzic...

michau 
Klub Forumowicza
master of accordion

przeszukaj fora z nutami..
jest tam pełno numerów 'zagraj to sam'
typowa melodia..słowa.. + prymka. i repertuar na weselicho gotowy.
ofc..tak jak reszta mówi..tanga walczyki poleczki..

kokatorim 

Wysłany: Pią 21 Sie, 2009   

duzo tych typowo instrumentalnych powinno byc???

michau 
Klub Forumowicza
master of accordion

Wysłany: Pią 21 Sie, 2009   

wiesz..na weselu..ludzie wolą śpiewanki.. + typowe umpa umpa.
hity z list radiowych..jakiś feel..kombi..brathanki, golce..wszystko gdzie ludzie się mogą dobrze bawić :D

pani olga 
Klub Forumowicza

Pomogła: 1 raz
Ostrzeżeń:
 2/3/5
Wysłany: Sob 22 Sie, 2009   

zdecydowanie instrumentalnych jak najmniej - jak się wypije to się lubi śpiewać, piosneki powinne być nieskomplikwoane z prostym tekstem, by się szybko zapamiętało refren, jeśli się nie zna

co do tego, co petrov pisał z tym "wiejskim" i "miejskim" to własnie ludzie w miastach (chyba, że to jakieś buce :lol: ) uwielbiają takie wesela z biesiadą/disko polo i każdy z moich znajomych właśnie wesela lubi ze względu na to, że jest wódeczka, są tańce i są piosenki biesiadne - wszyscy to znają, w domu raczej nikt nie słucha, ale to bardzo integruje, przy tym naprawde sie ludzie swietnie bawią

wiadomo, ze nie tylko biesiada, ale musi jednak tego troszkę być, jak sie ogarne to powypisuje tytuły, poza tym to tez wlasnie jakies takie hity, niekoniecznie najnowsze, np. "agnieszka" łez, czy "a wszytsko to" ich troje :cool:
do tego tez rytmy bardziej latynoskie, typu samba, bo wtedy pijani 40-letni wujkowie mogą się poczuć znowu młodzi i pokazać, co potrafią na parkiecie :mrgreen: musi tez byc piosenka jakaś taka "pociągowa", co by ludzi zmusic, by robili najdebilniejsze, co mzoe byc, czyli ustawili sie w pociag i w tejże niewygodnej pozycji ruszyli denerwowac innych, probujac ich wciagnac do idiotycznego wężyka :lol: przy okazji można złapać za dupke i bioderka ciocie krysie, ktora ma co prawda 40 lat, ale sie niezle trzyma :lol:

Telemah 
Klub Forumowicza
JA

Ostrzeżeń:
 1/3/5

A ja myślę że zależy od konkretnego wesela , prostactwo będzie chciało biesiadę i disco-polo zaś Ci nieco bardziej "ambitni" wolą nieco bardziej wyrafinowaną muzykę rozrywkową , ja byłem na kilkunastu weselach jako gość i było różnie , w tym jedno wesele w typowo rockowych klimatach a jedno zaś w klimatach nieco staromodnych czyli walc,tango, foxtrot a nawet jakieś jazzujące utwory tak więc zależy jaką rozrywkę preferuje większość planowanych gości , najlepiej mieć szeroki repertuar i dogadać się konkretnie ze zleceniodawcą jaką muzykę chciałby widzieć na tym konkretnym weselu.

doniec 
Główny Administrator Portalu

Telemah napisał/a:
prostactwo będzie chciało biesiadę i disco-polo

telemah proszę Cię abyś nie używał tego typu określeń. sam lubię od czasu do czasu posłuchać takiej biesiady czy disco polo a nie uważam się za prostaka. Takimi słowami możesz obrazić wielu ludzi, więc wyluzuj, jeszcze raz i masz ode mnie ostrzeżenie

pani olga 
Klub Forumowicza

Pomogła: 1 raz
Ostrzeżeń:
 2/3/5

nie wiem, czy kogokolwiek telemah może obrazić :lol: w ogóle co idiotyzm z tym obrażaniem, ja mam w przepraszam bardzo, co kto sobie o mnie myśli/mówi (chybva, że ewidentnie kłamie, a mi to np. szkodzi)

a jak telemah sobie generalizuje w najgłupszy sposob, to świadczy to WYŁĄCZNIE o tym, że inteligencją nie grzeszy :lol:

znam jednak ludzi (o sobie nie wspomne, bo telemah sądzi inaczej :lol: ), którzy prostakami nie są, a lubia właśnie wesela za to, że mogą się tak schamić i wybawić przy czymś nie zmuszającym do myślenia i refleksji nad pięknem :mrgreen:

wiadomo, że jakieś takie inne rzeczy, co telemah mówił są ok, ale wesele to wesele :lol: jak mielismy studniowke, to wlasnie prawie każdy chciał, żeby bylo dużo jakiś diskopolowych wałków itp. prawie każdy, bo były też buce, które bawić się nie potrafią i zawsze będą narzekać
po prostu na weselu musi być rosół, ogórki, schab, dużo wódy i biesiada, a nie jazz i czerwone wino, szparagi i owoce morza :cool: ja przynajmniej tak to widzę, ale być może faktycznie jestem ograniczona :lol:

Odpowiedz do tematu