Bardzo proszę o zmianę tytułu |
Autor |
Wiadomość |
Klezmer
Ekspert ds. Zasad Muzyki Redaktor Portalu

|
Wysłany: Nie 21 Lut, 2010 Bardzo proszę o zmianę tytułu
|
|
|
a dokładnie o usunięcie słowa "Chałtura". W takim zestawieniu logicznie myślący człowiek będzie sądził, że to jakiś rodzaj muzyki, czy piosenek. Tymczasem - jak wiadomo - jest to określenie pejoratywne dotyczące "sposobu wykonania", czyli potocznie "na ser kiciu". Innymi słowy - nawet koncert w filharmonii może być chałturą !!!. A zatem winno być "Piosenki biesiadne" i nic więcej !!! |
|
|
|
 |
aras_ak
Klub Forumowicza

|
Wysłany: Nie 21 Lut, 2010
|
|
|
niekoniecznie. to jest taka nadinterpretacja. każdy wie co oznacza chałtura. |
_________________ MuzykaPowinnaZapalaćPłomieńWSercuMężczyznyINapełniaćŁzamiOczyKobiety... |
|
|
|
 |
Klezmer

|
Wysłany: Nie 21 Lut, 2010
|
|
|
Ja pozostanę przy swoim - ta "chałtura" pasuje tu jak "kwiatek do kożucha".
Ciekaw też jestem ile osób podzieli moje zdanie. |
|
|
|
 |
aras_ak
Klub Forumowicza

|
Wysłany: Pon 22 Lut, 2010
|
|
|
no narazie chyba nikt tego nie zrobił. nie wiem czy tak nazwany temat Cie obraża może???
ale podpieranie swoich argumentów wyciągami z wikipedii nie jest dla mnie przekonywujące. |
_________________ MuzykaPowinnaZapalaćPłomieńWSercuMężczyznyINapełniaćŁzamiOczyKobiety... |
|
|
|
 |
gizmo666
Klub Forumowicza Samaël

|
|
|
|
wikipedia prawdę Ci powie
mi tam to określenie nie przeszkadza. nie czuję z tego powodu jakiegoś niedosytu/przesytu |
_________________ Śpiewacy sądzą, że będzie ich słychać. Zadaniem orkiestry jest do tego nie dopuścić.
Thomas Beccham |
|
|
|
 |
Klezmer

|
|
|
|
aras_ak napisał/a: | Czy tak nazwany temat Cie obraża może ? |
Mnie to nie dotyczy, bo juz nie jestem wykonawcą. A skoro wykonawcy to respektują, to niech sobie będzie. Ale dziwić się temu nie przestanę. |
|
|
|
 |
gizmo666
Klub Forumowicza Samaël

|
|
|
|
ale co w tym dziwnego??? nazwa jak nazwa, tak samo jak potoczne określenie akordeonu jako świnia albo kaloryfer - tutaj też można się na upartego uczepić że to nie pasuje itd.
P.S. a jaką Ty/pan muzykę grałeś/grał pan ? |
_________________ Śpiewacy sądzą, że będzie ich słychać. Zadaniem orkiestry jest do tego nie dopuścić.
Thomas Beccham |
|
|
|
 |
Klezmer

|
Wysłany: Wto 23 Lut, 2010
|
|
|
Ad PS - w latach 1960-75, w składzie piano (ja), cyja, klarnet, bas (czasem gitara akordowa) i bębny, grywaliśmy niemal we wszystkich nocnych lokalach Krakowa a w karnawałach na szkolnych i zakladowych zabawach i balach. Repertuar to muzyka taneczna wszystkich rodzajów ze standardami jazzowymi włącznie. Równolegle oczywiście wszyscy pracowaliśmy. |
|
|
|
 |
aras_ak
Klub Forumowicza

|
Wysłany: Wto 23 Lut, 2010
|
|
|
Klezmer napisał/a: | Mnie to nie dotyczy, bo juz nie jestem wykonawcą. A skoro wykonawcy to respektują, to niech sobie będzie. Ale dziwić się temu nie przestanę. |
niektóre słowa wprowadzają do użycia sami ludzie, często przyporządkowując wyrazy do dawniej już nazwanych rzeczy. takie neologizmy z czasem staja sie powszechne i uznawane nawet przez naukowców, wiec mysle, ze nie ma co sie dziwić tematowi. po prostu sie tak utarło i jest. może nie w Twoim regionie i stąd to ździwienie. |
|
|
|
 |
Ryszard
Redaktor Portalu Redaktor Portalu

|
Wysłany: Sob 27 Lut, 2010
|
|
|
ważne, że wiadomo o co chodzi, nie ma co się takimi nazewniczymi drobiazgami przejmować. |
|
 |
miras
Główny Administrator Portalu

|
|
|
|
A czy chaltura nie nazwiecie granie klasyki w dobrym wykonaniu do kotleta za pieniadze?bo ja ja tego koncertem bym nie nazwal. |
|
|
|
 |
wojtek1992
acc my life
|
|
|
|
miras napisał/a: | A czy chaltura nie nazwiecie granie klasyki w dobrym wykonaniu do kotleta za pieniadze?bo ja ja tego koncertem bym nie nazwal. |
No waśnie ja bym też nie nazwał tego KONCERTEM |
_________________ "Od muzyki piękniejsza jest tylko cisza" |
|
|
|
 |
aras_ak
Klub Forumowicza

|
Wysłany: Nie 28 Lut, 2010
|
|
|
no wiec o co chodzi, pojecie jest względne i nikogo nie obraża. |
|
|
|
 |
|