jak to zagrać |
Autor |
Wiadomość |
przemko
|
Wysłany: Śro 07 Lip, 2010 jak to zagrać
|
|
|
Mam taką prośbe kto mi pomoże rozszyfrować jak to jest zagrane. To akurat grają skrzypce no ale chciałbym tak zagrać jest to zaraz na początku 8 sekunda takie zejście na dół.
http://www.speedyshare.co...posztar_mix.mp3 |
|
|
|
 |
smyczek24

Pomogła: 1 raz Dołączyła: 02 Maj 2010 Posty: 34
|
Wysłany: Śro 07 Lip, 2010
|
|
|
Zejście fajne ale w tym tempie to za chiny ludowe sie tego nie rozczyta. Meczyłam sie z pół godziny i mam tylko pierwszy i ostatni dźwięk. Gdyby było wolniej... |
_________________ "Od muzyki piękniejsza jest tylko cisza" |
|
|
|
 |
przemko
|
Wysłany: Czw 08 Lip, 2010
|
|
|
hmm zwolnij sobie to w audacity może prędzej ci sie uda. Bo ja już kąbinowałem i nie moge do tego dojść |
|
|
|
 |
OKLAND
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 08 Mar 2010 Posty: 225
|
Wysłany: Pią 09 Lip, 2010
|
|
|
kojot( to Twój NICK) to rodzina PSÓW które słyszą bardzo dobrze więc nie wiem dlaczego masz takie problemy.Napisz dokladnie o ktory takt CHODZI.Secundy ktore podałeś mi NIC nie mówią bo nie mam ZEGARKA. |
|
|
|
 |
przemko
|
Wysłany: Sob 10 Lip, 2010
|
|
|
haha xD nie rozumiem... chyba każdy odtwarzacz ma zegar który mu odlicza czas wiec nie rozumiem o co ci chodzi? Wiec specjalnie dla ciebie to powiem, na odtwrzaczu którym bedziesz odtwarzała poleci ci czas i jak bedzie 8 sekunda czyli 00:08 to wtedy jest takie zejście skrzypiec i tego nie moge rozszyfrować jak to jest zagrane. Chyba dobrze teraz wytlumaczylem? czy jeszcze czegoś nie rozumiesz? |
|
|
|
 |
OKLAND
|
|
|
|
Mozna się podpierac też secundami (tak jak Ty)ale w muzyce sa takty i to jest najpewniejsza sprawa.
Tak jak podajesz w 8 sec. to dla mnie jest 4 takt. Zejscie w tym takcie (8 sec) jest takie same jak zejscie skrzypiec w 8 takcie. |
|
|
|
 |
Gość
|
|
|
|
Faktycznie trochę słabo słychać te zejście skrzypiec bo jest trochę za cicho i za szybko, ale coś udało mi się wykombinować, nie jest co prawda tak samo, ale jest pewne przybliżenie. Po wysłuchaniu tego fragmentu stwierdzam:
1) Utwór jest w tonacji gis-moll (zatem to zejście też)
2) Zejście to gama gis-moll harmoniczna w dół
3) Pod koniec jest jakiś obiegnik albo coś w tym rodzaju
Mam nadzieję, że trochę pomogłem |
|
|
|
 |
icy
Ekspert ds. Kompozycji/Nut

|
|
|
|
Ten gość to ja, nie wiem czemu tak wyszło, byłem zalogowany |
|
|
|
 |
przemko
|
|
|
|
OKLAND napisał/a: | Mozna się podpierac też secundami (tak jak Ty)ale w muzyce sa takty i to jest najpewniejsza sprawa.
Tak jak podajesz w 8 sec. to dla mnie jest 4 takt. Zejscie w tym takcie (8 sec) jest takie same jak zejscie skrzypiec w 8 takcie. |
wiesz ja się nie znam na takich rzeczach jestem samoukiem, wiec zadaje pytanie jak umiem
Gość napisał/a: | Faktycznie trochę słabo słychać te zejście skrzypiec bo jest trochę za cicho i za szybko, ale coś udało mi się wykombinować, nie jest co prawda tak samo, ale jest pewne przybliżenie. Po wysłuchaniu tego fragmentu stwierdzam:
Mam nadzieję, że trochę pomogłem |
no ok, ale mam takie pytanko co to jest gama harmoniczna?? |
|
|
|
 |
icy

|
|
|
|
Gama molowa harmoniczna ma podwyższony siódmy stopień, np. gama a-moll harmoniczna ma dźwięki: A,H,C,D,E,F,G#,A - zatem tym podwyższonym jest GIS.
Nie wiem czy grasz to w oryginalnej tonacji, bo tą jest gis-moll a ta do najłatwiejszych nie należy, ale jeśli grasz z tej tonacji to gama gis-moll harmoniczna ma dźwięki: G#,A#,H,C#,D#,E,F#is(Fisis, czyli G),G#. A to zejście jest właśnie oparte na tej gamie, ale w dół, a na końcu jak już dojdzie do G#, to od tego dźwięku jest obiegnik, a może tryl, ale to już idzie coś wymyśleć. Oczywiście w nagraniu nie jest tak samo, ale ogólnie jest podobnie. |
|
|
|
 |
OKLAND
|
|
|
|
Gość napisał/a:
Faktycznie trochę słabo słychać te zejście skrzypiec bo jest trochę za cicho i za szybko, ale coś udało mi się wykombinować, nie jest co prawda tak samo, ale jest pewne przybliżenie. Po wysłuchaniu tego fragmentu stwierdzam:
Mam nadzieję, że trochę pomogłem
Gość icy) NAPISAŁ ,że utwór jest w tonacji gis-moll. Otóż NIE. Utwór jest napisany najczyściejszej tonacji na swiecie - czyli a-moll ,a nie jakaś gis-moll,skąd Ci się to gis-moll wzięło CHŁOPIE- w takim razie nie wiem czy COŚ POMOGŁEŚ. (ale oby)W szczegóły dźwieków (zejście) tez nie będę komentował. |
|
|
|
 |
miras
Główny Administrator Portalu

|
Wysłany: Nie 11 Lip, 2010
|
|
|
To podaj swoja wersje, a nie krytykujesz innych. |
|
|
|
 |
OKLAND
|
|
|
|
Mistrzu adminie- a jak ja mam ci podac swoja wersje ,ze to jest tonacja a-moll a nie gis-moll.Myślę ,że nawet WRÓBLE to słyszą. |
|
|
|
 |
Gość
|
|
|
|
Nawet jeśli się pomyliłem to co? Poza tym tonacja gis-moll jest dość podobna do a-moll, dzieli ją tylko jeden półton nie uważasz? Na jakiej podstawie sądzisz, że jest to tonacja a-moll? Na samym początku jest dominanta dominanty(wg. mnie), a w tonacji a-moll to jest H dur. Podłóż ten akord pod nagranie w tym miejscu. Wg. mnie nie pasuje trochę. Zagrałem także akord Ais dur w tonacji gis-moll i wg. mnie lepiej pasuje, ale każdy ma swoje zdanie. Oczywiście szanuje Twoje. Co do tego zejścia, mówiłem że nie jest tak samo, więc w czym problem? Dźwięki na pewno schodzą w dół - zasugerowałem więc, żeby zagrać gamę w dół jako pewne przybliżenie tego co jest w nagraniu. W sumie mam wątpliwości czy to tonacja a-moll czy gis-moll. Może jakieś odchylenie jest? Wielokrotnie spotykałem się z tym z nagrań na kasecie magnetofonowej. Nie można było trafić w odpowiednią tonację, ponieważ ta mieściła się gdzieś między G dur a As dur lub pomiędzy innymi. I co w takim przypadku? Teraz po przesłuchaniu tego jeszcze raz myślę, że tonacja jest pomiędzy gis-moll a a-moll. W tonacji a gis-moll na początku są akordy: Ais,Dis,gis, a w tonacji a-moll: H,E,a. Zagrałem akordy i w jednej i w drugiej tonacji ( tzn podkładałem pod nagranie) i w każdym z tych przypadków wg. mnie nie nałożyło się idealnie. |
|
|
|
 |
icy

|
|
|
|
Coś znowu z tym gościem nie tak - to ja |