jak to zagrać |
Autor |
Wiadomość |
przemko
|
Wysłany: Nie 11 Lip, 2010
|
|
|
hahaha xD nie no... OKLAND widze żę zgrywasz cwaniaka i wszechwiedzącego a kompletnie nie masz racji To jest zagrane w tonacji gis-mol i nie wiem czym sie sugerujesz ze to jest a-mol. Może tym że tą piosenke wszyscy grają (kapele) w tonacji a-mol. Ja też to gram w tonacji a-mol ale to nagranie jest w gis-mol i chyba ty powinieneś popracować nad swoim słuchem wiec może juz się nie wypowiadaj jak masz mówić takie brednie. Wiec jakby sie to komuś udało odszyfrować jak to zagrane to bardzo bym był wdzięczny xD |
|
|
|
 |
OKLAND
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 08 Mar 2010 Posty: 225
|
|
|
|
Nawet jeśli się pomyliłem to co? Poza tym tonacja gis-moll jest dość podobna do a-moll, dzieli ją tylko jeden półton nie uważasz? Na jakiej podstawie sądzisz, że jest to tonacja a-moll? Na samym początku jest dominanta dominanty(wg. mnie), a w tonacji a-moll to jest H dur. Podłóż ten akord pod nagranie w tym miejscu. Wg. mnie nie pasuje trochę. Zagrałem także akord Ais dur w tonacji gis-moll i wg. mnie lepiej pasuje, ale każdy ma swoje zdanie.
Jest podobienstwo pomiedzy tonacją a-moll a gis-moll -- jak napisales - Otóż, nie ma zadnego podobieństwa. Tonacja a-moll nie ma żadnego znaku,a gis-moll ma aż 5,w tym jeden podwójny. Swoja tezę Argumentujesz,że leżą obok siebie na klawiaturze i dzieli je tylko PÓL TONU. Przyjacielu,TO NIE JEST TYLKO PÓŁ TONU - jak piszesz ,Dla mnie, to jest AŻ PÓŁ TONU. mniejszch odleglosci muzyka europejska nie zna. Poza tym, nie ma takich tonacji w jak Ais +dur
I na koniec.Dla ciebie moze byc tonacja gis moll dla mnie JEST TO TONACJA a moll.
Tonacji gis-moll praktycznie w kompozycjach się NIE UŻYWA(nie będę tu argumentowal dlaczego) Natomiast te wszystkie zespoly lepsze ,czy gorsze, (mowię tu o zespołach TYPU szarpie druty)graja wszystko w tonacjach
F,B,C.G,D czasami Es-dur,a molowe tonacje to, a-moll,d-moll i kilka najbliższych.
Nie ma poważnych znanych kompozycji w TONACJI gis-moll. F.List chyba - Campanella,Chopin Etida gis - mol i TO WSIO.
Pozdrawiam
--------------------------------------------------------------------------------
kojot- akurat przed takim AUTORYTETEM , i - jak sam napisałes - nie wiesz co to jest TAKT tylko poslugujesz sie SECUNDNIKIEM w muzyce,nie mam potrzeby zgrywania CWANIAKA.Niestety,nie jesteś dla mnie ADWERSARZEM .
Ale jak chcesz, WYBIERZ sobie jakis temat w muzycy i mozemy korespondowac. |
Ostatnio zmieniony przez OKLAND Nie 11 Lip, 2010, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
OKLAND
|
|
|
|
przepraszam za podwójny POST. |
|
|
|
 |
icy
Ekspert ds. Kompozycji/Nut

|
|
|
|
To że tonacja gis-moll jest rzadko używana to może i prawda. I tym się kierowałeś, że nie ma zbyt dużo utworów w tej tonacji i zespoły w niej nie graja, tylko w tych prostych? No nie żartuj, ale jeśli o to chodziło to pozostawie to bez komentarza |
|
|
|
 |
OKLAND
|
|
|
|
icy- jak sam napisales ,że ty użyłeś tonacji Ais-dur (a takiej tonacji nie ma na swiecie) to o czym ja mogę z tobą dyskutowac. |
|
|
|
 |
Ryszard
Redaktor Portalu Redaktor Portalu

|
|
|
|
teoretycznie jest. |
|
 |
icy

|
|
|
|
Nie napisałem o żadnej tonacji Ais-dur tylko o akordzie, a to różnica. |
|
|
|
 |
OKLAND
|
Wysłany: Pon 12 Lip, 2010
|
|
|
W MUZYCE EUROPEJSKIEJ NIE UŻYWAMY
SŁOWA "Ais-dur" ponieważ NIE MA TAKIEJ TONACJI to NIE MA też takiego AKORDU Ais-dur.
Ty coś słyszałeś ,że gdzieś dzwoną tylko nie wiesz w którym kościele.Te wszystkie Twoje BZDETY są wybaczalne ponieważ jesteśmy w dziale dla AMATORÓW. |
|
|
|
 |
icy

|
|
|
|
A jakim dla Ciebie akordem jest dominanta dominanty w tonacji gis-moll? Jeśli dominantą jest Dis-dur, to jaki to będzie akord? Musi być Ais-dur ponieważ dźwięk Ais należy do gamy gis-moll, i nie można dać akordu B, ponieważ jesteśmy w tonacji krzyżykowej a nie bemolowej.
Zobacz pewien przykład i porównanie, jeśli:
w tonacji g-moll
dominanta: D dur
dominanta dominanty(kwinta w górę od D): A dur( dźwięk A znajduje się na 2 stopniu gamy g-moll)
Więc w tonacji gis-moll trzeba znaleźć także dźwięk na drugim stopniu żeby mieć tę samą funkcję ( a nim jest Ais)
dominanta: Dis dur
dominanta dominanty(kwinta w górę od Dis): Ais dur
Chyba normalne, ze jeśli w g-moll tym akordem jest A dur, to w gis-moll musi być półtonu wyżej czyli Ais dur
No ale skąd Ty to możesz wiedzieć... |
|
|
|
 |
OKLAND
|
|
|
|
[quote="icy"]A jakim dla Ciebie akordem jest dominanta dominanty w tonacji gis-moll?
wyżej czyli Ais dur
Dominanta dominanty w tonacji gis-moll czlowieku Ty nie wiesz o czym ty piszesz.Jeszcze RAZ - nie ma na świecie tonacji Ais-dur,ani akordu Ais dur.- takich nazw w muzyce sie nie używa. Nazwy AKORDÓW pochodzą (zależa) od TONACJI,a że tonacji Ais-dur nie ma to AKORDU Ais-dur też nie ma.
Cóś tam slyszałes ale KUDA Ci jeszcze do wiadomości. |
|
|
|
 |
icy

|
|
|
|
Dobra kończę tę durną dyskusję, która nic nie wnosi do tematu.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
icy

|
|
|
|
Dobra szkoda pisać już w tym temacie, ja wysiadam z Tobą |
|
|
|
 |
doniec
Główny Administrator Portalu

|
|
|
|
Icy myślisz zbyt "teoretycznie".
wszystko o czym mówisz się zgadza, ale nie używa się tego w praktyce. Nikt nie gra w tonacji Ais - dur, tylko w tonacji B- dur.
nie słuchałem tego nagrania, więc nie wypowiadam się, w jakiej to jest tonacji.
@OKLAND - Po Twoich postach można wywnioskować, że znasz się na muzyce, bardzo dobrze, ale troche wiecej pokory |
|
 |
Ryszard
Redaktor Portalu Redaktor Portalu

|
|
|
|
doniec napisał/a: | wszystko o czym mówisz się zgadza, ale nie używa się tego w praktyce. Nikt nie gra w tonacji Ais - dur, tylko w tonacji B- dur. |
no, ale z drugiej strony nie może powiedzieć, że dominanta dominanty w gis-mol to akord B-dur. jak dla mnie Icy mówi zdecydowanie poprawnie, jeśli chodzi o teorię. |
|
 |
doniec
Główny Administrator Portalu

|
|
|
|
oczywiście w teorii poprawnie |
|
 |