:)
Forum Akordeonistów Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
jak to zagrać
Autor Wiadomość
przemko 

Wysłany: Nie 11 Lip, 2010   

hahaha xD nie no... OKLAND widze żę zgrywasz cwaniaka i wszechwiedzącego a kompletnie nie masz racji :) To jest zagrane w tonacji gis-mol i nie wiem czym sie sugerujesz ze to jest a-mol. Może tym że tą piosenke wszyscy grają (kapele) w tonacji a-mol. Ja też to gram w tonacji a-mol ale to nagranie jest w gis-mol i chyba ty powinieneś popracować nad swoim słuchem :) wiec może juz się nie wypowiadaj jak masz mówić takie brednie. Wiec jakby sie to komuś udało odszyfrować jak to zagrane to bardzo bym był wdzięczny xD

OKLAND 

Pomogła: 8 razy

Nawet jeśli się pomyliłem to co? Poza tym tonacja gis-moll jest dość podobna do a-moll, dzieli ją tylko jeden półton nie uważasz? Na jakiej podstawie sądzisz, że jest to tonacja a-moll? Na samym początku jest dominanta dominanty(wg. mnie), a w tonacji a-moll to jest H dur. Podłóż ten akord pod nagranie w tym miejscu. Wg. mnie nie pasuje trochę. Zagrałem także akord Ais dur w tonacji gis-moll i wg. mnie lepiej pasuje, ale każdy ma swoje zdanie.

Jest podobienstwo pomiedzy tonacją a-moll a gis-moll -- jak napisales - Otóż, nie ma zadnego podobieństwa. Tonacja a-moll nie ma żadnego znaku,a gis-moll ma aż 5,w tym jeden podwójny. Swoja tezę Argumentujesz,że leżą obok siebie na klawiaturze i dzieli je tylko PÓL TONU. Przyjacielu,TO NIE JEST TYLKO PÓŁ TONU - jak piszesz ,Dla mnie, to jest AŻ PÓŁ TONU. mniejszch odleglosci muzyka europejska nie zna. Poza tym, nie ma takich tonacji w jak Ais +dur
I na koniec.Dla ciebie moze byc tonacja gis moll dla mnie JEST TO TONACJA a moll.
Tonacji gis-moll praktycznie w kompozycjach się NIE UŻYWA(nie będę tu argumentowal dlaczego) Natomiast te wszystkie zespoly lepsze ,czy gorsze, (mowię tu o zespołach TYPU szarpie druty)graja wszystko w tonacjach
F,B,C.G,D czasami Es-dur,a molowe tonacje to, a-moll,d-moll i kilka najbliższych.
Nie ma poważnych znanych kompozycji w TONACJI gis-moll. F.List chyba - Campanella,Chopin Etida gis - mol i TO WSIO.
Pozdrawiam

--------------------------------------------------------------------------------

kojot- akurat przed takim AUTORYTETEM , i - jak sam napisałes - nie wiesz co to jest TAKT tylko poslugujesz sie SECUNDNIKIEM w muzyce,nie mam potrzeby zgrywania CWANIAKA.Niestety,nie jesteś dla mnie ADWERSARZEM .
Ale jak chcesz, WYBIERZ sobie jakis temat w muzycy i mozemy korespondowac.
Ostatnio zmieniony przez OKLAND Nie 11 Lip, 2010, w całości zmieniany 3 razy  

OKLAND 

przepraszam za podwójny POST.

icy 
Ekspert ds. Kompozycji/Nut

To że tonacja gis-moll jest rzadko używana to może i prawda. I tym się kierowałeś, że nie ma zbyt dużo utworów w tej tonacji i zespoły w niej nie graja, tylko w tych prostych? No nie żartuj, ale jeśli o to chodziło to pozostawie to bez komentarza :mrgreen:

OKLAND 

icy- jak sam napisales ,że ty użyłeś tonacji Ais-dur (a takiej tonacji nie ma na swiecie) to o czym ja mogę z tobą dyskutowac.

Ryszard 
Redaktor Portalu
Redaktor Portalu

teoretycznie jest.

icy 

Nie napisałem o żadnej tonacji Ais-dur tylko o akordzie, a to różnica.

OKLAND 

Wysłany: Pon 12 Lip, 2010   

W MUZYCE EUROPEJSKIEJ NIE UŻYWAMY
SŁOWA "Ais-dur" ponieważ NIE MA TAKIEJ TONACJI to NIE MA też takiego AKORDU Ais-dur.
Ty coś słyszałeś ,że gdzieś dzwoną tylko nie wiesz w którym kościele.Te wszystkie Twoje BZDETY są wybaczalne ponieważ jesteśmy w dziale dla AMATORÓW.

icy 

A jakim dla Ciebie akordem jest dominanta dominanty w tonacji gis-moll? Jeśli dominantą jest Dis-dur, to jaki to będzie akord? Musi być Ais-dur ponieważ dźwięk Ais należy do gamy gis-moll, i nie można dać akordu B, ponieważ jesteśmy w tonacji krzyżykowej a nie bemolowej.
Zobacz pewien przykład i porównanie, jeśli:
w tonacji g-moll
dominanta: D dur
dominanta dominanty(kwinta w górę od D): A dur( dźwięk A znajduje się na 2 stopniu gamy g-moll)

Więc w tonacji gis-moll trzeba znaleźć także dźwięk na drugim stopniu żeby mieć tę samą funkcję ( a nim jest Ais)
dominanta: Dis dur
dominanta dominanty(kwinta w górę od Dis): Ais dur

Chyba normalne, ze jeśli w g-moll tym akordem jest A dur, to w gis-moll musi być półtonu wyżej czyli Ais dur

No ale skąd Ty to możesz wiedzieć...

OKLAND 

[quote="icy"]A jakim dla Ciebie akordem jest dominanta dominanty w tonacji gis-moll?
wyżej czyli Ais dur

Dominanta dominanty w tonacji gis-moll czlowieku Ty nie wiesz o czym ty piszesz.Jeszcze RAZ - nie ma na świecie tonacji Ais-dur,ani akordu Ais dur.- takich nazw w muzyce sie nie używa. Nazwy AKORDÓW pochodzą (zależa) od TONACJI,a że tonacji Ais-dur nie ma to AKORDU Ais-dur też nie ma.
Cóś tam slyszałes ale KUDA Ci jeszcze do wiadomości.

icy 

Dobra kończę tę durną dyskusję, która nic nie wnosi do tematu.
Pozdrawiam :lol:

icy 

Dobra szkoda pisać już w tym temacie, ja wysiadam z Tobą :mrgreen:

doniec 
Główny Administrator Portalu

Icy myślisz zbyt "teoretycznie".

wszystko o czym mówisz się zgadza, ale nie używa się tego w praktyce. Nikt nie gra w tonacji Ais - dur, tylko w tonacji B- dur.

nie słuchałem tego nagrania, więc nie wypowiadam się, w jakiej to jest tonacji.

@OKLAND - Po Twoich postach można wywnioskować, że znasz się na muzyce, bardzo dobrze, ale troche wiecej pokory

Ryszard 
Redaktor Portalu
Redaktor Portalu

doniec napisał/a:
wszystko o czym mówisz się zgadza, ale nie używa się tego w praktyce. Nikt nie gra w tonacji Ais - dur, tylko w tonacji B- dur.

no, ale z drugiej strony nie może powiedzieć, że dominanta dominanty w gis-mol to akord B-dur. jak dla mnie Icy mówi zdecydowanie poprawnie, jeśli chodzi o teorię.

doniec 
Główny Administrator Portalu

oczywiście w teorii poprawnie

Odpowiedz do tematu