:)
|
|
Polka "SCOPPIATA" - G.Lanni, W. Isabel |
Autor |
Wiadomość |
lajkonix
|
Wysłany: Czw 28 Cze, 2012 Polka "SCOPPIATA" - G.Lanni, W. Isabel
|
|
|
Piszę do Ciebie, Drogi Cinszczu, bo do kogo mam pisać....?
Otóż jest nowy temacik do przerobienia. Polka "Scoppiata" - jak w temacie.
Leciutka w słuchaniu, swawolna, ale trochę trzeba się nauwijać. W sumie jednak do zagrania - coś tam można nawet uprościć.
Chyba warto, bo nie słyszałem, żeby kto ją wykonywał na youtubie - kompletna zerówa. Ulokować tam taką poleczkę, to byłaby dopiero premiera! Światowa! W skali całego Utuba!
A i Ty na swoim kanale poleczki chyba nie masz. Mógłbyś uzupełnić dziurę w repertuarze.
Może byśmy poćwiczyli...
Nie ukrywam, ze Twoja asysta by mnie trochę zmobilizowała (jak przy "Beautiful days"). A bez motywacji będę nadal rżnął szładzieweczkidolaseczki.
Jakbyś chciał się do takiego eksperymentu na skalę światową przymierzyć, to jak bum cyk cyk obiecuję:
a) przesłać Ci nutki (jedna, jedyna strona), na priv
b) podrzucić Ci MP3 na priv
c) nagrać tutoriala - lepszego lub gorszego, może się przyda, na forum.
Wszedłbyś, czy masz dość?
Lajkonix
panta rei - wszystko w płynie |
|
|
|
 |
cinszcz
|
Wysłany: Pią 29 Cze, 2012
|
|
|
Skoro to tylko jedna strona to prześlij mi ta poleczkę, ale na razie mam mały przesyt, więc nie wiem kiedy wezmę sie za nią. No i oczywiście jakieś nagranie z yt lub mp3.
Cholera! a co z moją biesiadą? Podpuszczasz mnie abym zmienił nieco tory A prósb o szładzieweczkę multum |
|
|
|
 |
lajkonix
|
Wysłany: Pią 29 Cze, 2012
|
|
|
cinszcz napisał/a: | Skoro to tylko jedna strona to prześlij mi ta poleczkę, ale na razie mam mały przesyt, więc nie wiem kiedy wezmę sie za nią. No i oczywiście jakieś nagranie z yt lub mp3.
Cholera! a co z moją biesiadą? Podpuszczasz mnie abym zmienił nieco tory A prósb o szładzieweczkę multum |
Właśnie tak myślałem, że możesz mieć przesyt. Dlatego też tak cieniutko zaproponowałem.
Prześlę Ci na priv nutki oraz tudzież mp3. Nagranie jest wyjątkowo szybkie - nie musimy narzucać takiego tempa. Triolki w ostatniej części można zredukować do ich pierwszych nutek.
O biesiadę się nie przejmuj Ją gra się z kapelusza i bez ćwiczenia <- rzyg. A tu chodzi o to, żeby nie było tak łatwo . Tylko wtedy można mieć kawałek satysfakcji, że się pokonało nutki, a co ważniejsze - samego siebie .
Nie podpuszczam Cię, bo sam widzisz, że też się w to pakuję. Damy sobie luz bezterminowy. Obejrzymy nutki, posłuchamy. Rozkminimy. Nagram przymiarkę i lepiej lub gorzej odstawimy pokaz. Na koniec przybijemy wirtualną piątkę.
Pozdry,
Lajkonix
panta rei - wszystko w płynie
[ Dodano: Pon 02 Lip, 2012 ]
No dobra. Pozostaje realizacja pktu c. Może coś pomoże:
http://lajkonix.wrzuta.pl...iata-przymiarka
Będę wdzięczny za cynk, czy się odgrywa. Bo u mnie wrzuta łyka ale nie daje odtwarzać.
Dalej powolutku ćwiczę. Uffff.....
Lajkonix
panta rei - wszystko w płynie |
|
|
|
 |
cinszcz
|
Wysłany: Pon 02 Lip, 2012
|
|
|
Wszystko chodzi jak należy. Widzę że nie próżnujesz, i już mi sie ta poleczka zaczyna podobać, ale nie dam sie poniesc emocjom -muszę trochę odsapnąć i dać odpocząć domownikom. |
|
|
|
 |
lajkonix
|
Wysłany: Wto 03 Lip, 2012
|
|
|
cinszcz napisał/a: | Wszystko chodzi jak należy. |
U mnie też szczęśliwie ruszyło.
cinszcz napisał/a: | Widzę że nie próżnujesz, |
... tylko dorywczo
cinszcz napisał/a: | i już mi sie ta poleczka zaczyna podobać, |
Ha! Wiedziałem! Wiedziałem, ze tak będzie! A co najważniejsze jest do zagrania. Chyba jednak damy radę. Troszkę pracy nam nie zaszkodzi. Bez pracy to "siadłapszczółka najabłoni"
cinszcz napisał/a: | ...ale nie dam sie poniesc emocjom -muszę trochę odsapnąć i dać odpocząć domownikom. |
Yo, bro. To nie szkoła. Cza mieć trochę luzu i szacunku do lenistwa.
Proponuję, ze jak nagramy filmiki, to sobie prześlemy. Zjedziemy się nawzajem jak ... na skrzyżowaniu marszałkowskiej i jerozolimskich. Może się uda jeszcze coś podpowiedzieć i skorygować. I wtedy dopiero puścimy na neta Zgoda?
Pozdry,
Lajkonix
PS. Gdyby ktoś miał ochotę się dołączyć, to oczywiście nie ma zakazu, tak?
Lajkonix nie życzę sobie takich wulgaryzmów, jasne? już po raz kolejny Cie na tym złapałem. Następnym razem dostaniesz takie ostrzeżenie że szkoda gadać
[ Dodano: Wto 10 Lip, 2012 ]
Jeśli chodzi o wulgaryzmy, to jak już musiałeś, to trzeba było, Mirasie, wykropkować to ZJECHANIE. No bo cóż wspólnego z wulgaryzmami ma "miejski pies" i biedna "wiejska bura suka"...?
A swoją drogą, to po rozstaniu z chińczykiem proszę o czas (T). Nowy Lajcordion II wymaga przestawienia się. Inny ciężar, klawiatura, basy. Ale na razie nie poddaję się.
Pozdry
Lajkonix
[ Dodano: Wto 17 Lip, 2012 ]
No to czas przejść do prezentacji.
1) Najpierw wykonanie pożegnalne na LAJCORDIONIE (I), na którym po dziestoletnim rozwodzie wróciłem do pasji akordeonowej:
http://lajkonix.wrzuta.pl...NUh/scoppiata-1
2) A teraz wykonanie prezentujące nowy nabytek LAJCORDION II. To wykonanie dedykuję Dzidkowi65, mojemu forumowemu kumplowi, który nie odmówił fachowego wsparcia w przeprowadzeniu trudnej uroczystości nadania imienia mojej nowej cyji. Masz Dzidek tremolo (za przeproszeniem) francuskie. Na trzech ósemkach, niesymetrycznie strojone.
http://lajkonix.wrzuta.pl...pVb/scoppiata-2
Lajkonix
PS. Wiem, ze można lepiej. Jak kto ma ochotę, to można szczelać. |
Ostatnio zmieniony przez miras Wto 03 Lip, 2012, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
cinszcz
|
Wysłany: Pią 20 Lip, 2012
|
|
|
Masz chlopie tempo. Ja wiem ze akord ma wiele znaczen, ale my powinnismy skupić się na tym od harmonii. Cos dodać, gdzieś zmienic i zagrac coś od siebie. W twoim wykonaniu słychać tylko "suche kropki", Gdzieś duch uleciał. Poza tym Lajkordion II jakoś do mnie nie przemawia. Nie slychac kanalu, tremolo też jakieś takie zwyczajne.
Mam akurat "na warsztacie" podobna delicję i postaram się nagrać tą polkę, abyś posluchal jak gra delicja z casotto. |
|
|
|
 |
lajkonix
|
|
|
|
cinszcz napisał/a: | Masz chlopie tempo. Ja wiem ze akord ma wiele znaczen, ale my powinnismy skupić się na tym od harmonii. Cos dodać, gdzieś zmienic i zagrac coś od siebie. W twoim wykonaniu słychać tylko "suche kropki", Gdzieś duch uleciał. |
Przez szacunek do kompozytora, staram się nie "upiększać" swoimi świecidełkami, tego co on napisał. Przecież sam by nawieszał więcej świecidełek, nie? A co do włożenia swojego ducha, to pewnie masz rację. Szczególnie na Lajk. II, bo uczę się dopiero opanowywać go. No nic, rozumiem, ze powinienem jeszcze to poćwiczyć. Albo przestać grać...
cinszcz napisał/a: | Poza tym Lajkordion II jakoś do mnie nie przemawia. Nie slychac kanalu, tremolo też jakieś takie zwyczajne. |
Myślisz, że polkę z kanału dobrze będzie zagrać?
Niestety mam jeszcze problem z mikrofonem. Mam tylko laptopowy, wbudowany. Zawsze mi nagrywał jak w garnku. I jeszcze ta kanciapa... Muszę zobaczyć jak by mi nagrywał na pokojach, jak mnie na pokoje dopuszczo... .
cinszcz napisał/a: | Mam akurat "na warsztacie" podobna delicję i postaram się nagrać tą polkę, abyś posluchal jak gra delicja z casotto. |
Ja na casotto szykowałem co innego, nie poleczkę. Ale jasne, że posłucham jak to brzmi w Twoim wykonaniu z casottem. Może i sam bym się skusił tę Scoppiatę na casotcie przyciąć...
Lajkonix |
|
|
|
 |
cinszcz
|
|
|
|
Oj tam, oj tam. Miałem troche gorszy dzień i oberwalo sie Tobie. Wystarczy ze posluchasz mojej wersji to zobaczysz kto tu powinien wiecej cwiczyć. lajkonix napisał/a: | Myślisz, że polkę z kanału dobrze będzie zagrać? | Ja nie szufladkuje piosenek wg gatunku. Nie uwazam ze tango nalezy grać na casotto czy walca na musette. To zalezy przede wszystkim od upodobania. Liczyłem ze bedziesz chciał zademonstrować swój nabytek w pelnej jego krasie, wiec sie troche zawiodłem. Ja zagram tę polke na 16+8+4 wg mojego gustu brzmi to zajefajnie, choc technicznie gram slabiej od Ciebie. Z resztą idę ćwiczyć, bo w poniedziałek oddaje ten akordeon. |
|
|
|
 |
lajkonix
|
Wysłany: Nie 22 Lip, 2012
|
|
|
Heh..., jak się lekcje gra, to cza się liczyć, że po paluchach się dostanie.
Lajkonix |
|
|
|
 |
cinszcz
|
Wysłany: Pon 15 Paź, 2012
|
|
|
Coś ostatnio nie mam "melodii" do akordeonu, moze sie już wypalilem
przesluchałem raz jeszcze Twoich wykonań, i tak sobie pomyslałem -czas na scoppiate.
Ale, ale mam lenia........... Posłuchałbym jeszcze tej polki na lajkordionie III. Bo wersja na lajkordionie przejsciowym jakos mnie nie porywa |
|
|
|
 |
lajkonix
|
Wysłany: Wto 16 Paź, 2012
|
|
|
cinszcz napisał/a: | Coś ostatnio nie mam "melodii" do akordeonu, moze sie już wypalilem |
He, he, Cinku, to się nie wypala....
cinszcz napisał/a: | przesluchałem raz jeszcze Twoich wykonań, i tak sobie pomyslałem -czas na scoppiate. Ale, ale mam lenia........... |
No więc widzę, ze się obdzyndzalasz na maksa. Na kanale YT nic Ci nie przybyło od dwóch miesięcy. Weź no się ogranij Cinku, odstaw piwo, i coś wrzuć, bo ludzie czekajo. W końcu Scoppiatę Ci już odpuściłem, nie...? Może zapodaj jaki inny projekt do przerobienia...?
cinszcz napisał/a: | Posłuchałbym jeszcze tej polki na lajkordionie III. Bo wersja na lajkordionie przejsciowym jakos mnie nie porywa |
Tak, Delicja jest dla mnie trochę za ciężka na takie kawałki. Ale ma kanał i 3x8. Czy nagrywać tę polkę na L-III? Jeszcze nie wiem. Musiałbym od nowa poćwiczyć i zastanowić się czy całą Operę Omnię przegrywać na nową cyję z nagłośnieniem....
Pozderki
Lajkonix |
|
|
|
 |
cinszcz
|
Wysłany: Śro 17 Paź, 2012
|
|
|
lajkonix napisał/a: | Na kanale YT nic Ci nie przybyło od dwóch miesięcy. Weź no się ogranij Cinku, | Tych pawdziwych cyganów nie licz, zagralem je pod przymusem Zatem przeleciało 4 m-ce jak z bata .....Muszę chyba zmienić cyję |
|
|
|
 |
lajkonix
|
Wysłany: Śro 17 Paź, 2012
|
|
|
Cinku, musimy jakiegoś innego kopa wymyśleć. Przecież nie będziemy zmieniać cyj częściej niż baby....
Lajkonix |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|