:)
|
|
Harmoszka! |
Autor |
Wiadomość |
Rosssaly [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 05 Sty, 2013 Harmoszka!
|
|
|
Witam, jestem nowa na forum, mam 19 lat.
Chciałabym zacząć grać i mam w związku z tym kilka pytań. Nie grałam na żadnym akordeonie, posiadam w domu jeden duży, stary (tata grał) i jak czasem się nim pobawię to wiem, że i tak nie ma co zaczynać bo to dla mnie i za wielkie i za trudne.
Poza tym chciałabym grać na tradycyjnej rosyjskiej harmoszce.
Jeśli chodzi o repertuar, to słucham głównie muzyki rosyjskiej i taką też chciałabym grać. Coś mniej więcej jak ten chłopak:
http://www.youtube.com/watch?v=7pitvmrIh-I
Pewnie powiecie, że to badziewie, ale na prawdę nie potrzebuję niczego lepszego, a dźwięk harmoni bardzo mi odpowiada. Ale jest parę rzeczy, w związku z którymi trochę się obawiam.
Nie znam się, więc chciałabym Was spytać, czy dźwięki na harmoni są rozstawione mniej więcej tak jak na tradycyjnym akordeonie, czy zupełnie inaczej? I w związku z tym, czy będzie mi trudniej znaleźć nauczyciela?
Mało kto gra w Polsce na harmoszkach dlatego się tak martwię, czy zwykły akordeonista sobie poradzi..
Myślałam o czymś takim, podoba mi się i jest dość tania:
http://tablica.pl/oferta/...ef7ae84ff;r:;s:
Co sądzicie?
Byłabym wdzięczna za podpowiedzi i rady |
|
|
|
 |
dzidek65
HELP USER organista

|
Wysłany: Sob 05 Sty, 2013
|
|
|
To już lepiej kupić z większą ilośćią rzędów. |
_________________ Akordeony są fajne. |
|
|
|
 |
Rosssaly [Usunięty]
|
|
|
|
a, z większą ilością rzędów, będzie trudniej?
Bo myślałam, że taka (2 rzędowa) będzie prostsza.. |
|
|
|
 |
dzidek65
HELP USER organista

|
|
|
|
Bedzie łatwiej. Bo nieraz potrzeba jakiś guzik(głos) i w dodatkowym np.3,4,czy 5 rządku będzie pod ręką i ,,bliżej,, . |
|
|
|
 |
cinszcz
|
|
|
|
Zdaje się kazde z Was pisze o innym instrumencie. Rossaly pisze o ruskiej garmoni, natomiast dzidek65 chyba o bajanie ewentualnie akordeonie guzikowym. Ale te instrumenty róznią się od siebie i to bardzo. Na kazdym z nich gra sie calkiem inaczej. Harmoszka z linku ma kilka akordów w obrebie tonacji C-dur i a-moll. A w prawej ręce masz game C naciskając guziki po kolei. Musisz poszukac na Yt tam ktos uczy jak na tym grać.
Coś znalazłem http://youtu.be/jpet-JUulnQ |
|
|
|
 |
dzidek65
HELP USER organista

|
Wysłany: Nie 06 Sty, 2013
|
|
|
Wiem,że prponuję inna harmonie,ale taką.naktórej łatwiej będzie zagrać i to w każdej tonacjii.Nie tylko w C i a-moll. |
|
|
|
 |
Karol-harmoszka
harmoszka-bayan
|
Wysłany: Nie 06 Sty, 2013
|
|
|
Zasada gry na harmoszce w niczym nie przypomina gry na akordeonie - ustawienie strony melodycznej i basowej jest zupełni inne. Jeśli chodzi o naukę gry na harmonii najlepiej szukać na rosyjskich stronach youtube oraz na forach rosyjskich poświęconych temu instrumentowi. Z doświadczenia wiem (uczę się grać na harmoszce prawie dwa lata), że w moim przypadku najlepiej skutkuje metoda „prób i błędów” , gdyż niestety niełatwo jest znaleźć zapisy utworów, które chce się wykonywać.
Jeśli chodzi o samo granie wydaję się, że małe gabaryty tego instrumentów są równoznaczne z tym że łatwiej-lżej na nich grać, jest to bardzo złudne wyobrażenie.- miechowanie np. na średnim akordeonie wymaga mniejszego wysiłku.
Jeśli chodzi o sam instrument, to dosyć ciężko znaleźć na stronach aukcyjnych i im podobnych harmoszkę w dobrym stanie. Wszystko to co można kupić ma powyżej 20 a nawet 30 lat i albo nie stroi albo jeszcze gorzej było przechowywane w nieodpowiednich warunkach i ich wewnętrzne mechanizmy kwalifikują się remontu.
Kończąc swój wywód – mam nadzieję, że nie zniechęciłem ciebie do tego instrumentu, gdyż niepowtarzalny dźwięk i klimat który się z tym wiąże gdy wykonuje się utwory rosyjskie i nie tylko wynagradza wszelkie trudności jakie trzeba pokonać na początku tej drogi.
Pozdrawiam |
_________________ Karol |
|
|
|
 |
Telesfor
|
Wysłany: Czw 17 Sty, 2013
|
|
|
Zachęcony postami Karola-Harmoszka obejrzałem na youtubie wiele występów harmonistów- na ruskiej harmonii.Równiez serię lekcji nauki gry. Na szczęście obok innych jezyków zachowałem wbijany mi w młodości na siłę rosyjski.
I jestem zafascynowany "garmonią"!! Tak różna od akordenu ! A jest w niej olbrzymi urok i potencjał. Postanowilem poszukać takiego instrumentu i cóż- w Rosji pełno ogłoszeń , nienajgorsze ceny ( np. 400-900 PLN w przeliczeniu) ale cóż.... wysyłka do Polski bardzo droga i problematyczna....Kompletnie się nie opłaca. Na Ukrainie podobnie- nieco mniejszy wybór instrumentów- ale wysyłka koszmarnie droga...
Instrumencik ten ma kompletnie inny układ basów- np. w jednym pionowym rzędzie znajduja się naprzemiennie basy i akordy .
Ale zaimponowali mi pokazywani w sieci wirtuozi gry na harmoszce - dokonuja prawdziwych cudów. I chyba szkoda ,ze ten instrument jest tak rzadko u nas spotykany. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Strona wygenerowana w 0,17 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|