Czy akordeon i saksofon muszą grac tymi samymi nutami ? |
Autor |
Wiadomość |
Tomek14
|
Wysłany: Czw 05 Gru, 2013 Czy akordeon i saksofon muszą grac tymi samymi nutami ?
|
|
|
Poprawnie bedzie jak saksofon i akordeon beda grac innymi nutami razem ? |
|
|
|
 |
Ewka84
Pomogła: 22 razy Dołączyła: 30 Wrz 2011 Posty: 434
|
Wysłany: Czw 05 Gru, 2013
|
|
|
O co Ci chodzi?
Jeżeli pytasz czy dwa instrumenty grając w duecie muszą grać identyczną linię melodyczną to odpowiedz brzmi: nie muszą, a nawet nie powinny. |
|
|
|
 |
Tomek14
|
|
|
|
chodzi mi o to czy jesli akordeon gra melodie skladajaca sie np z nut CGDA to czy saksofon musi grac tak samo ? ta samą tonacją ? |
|
|
|
 |
Ewka84
|
|
|
|
Tomek14 napisał/a: | czy jesli akordeon gra melodie skladajaca sie np z nut CGDA to czy saksofon musi grac tak samo ? | Nie musi grać tak samo.
Tomek14 napisał/a: | ta samą tonacją ? | Tak, oba instrumenty powinny grać w tej samej tonacji. |
|
|
|
 |
mmkowal
|
Wysłany: Czw 19 Gru, 2013
|
|
|
Przypuszczam, że kolega pyta o strój instumentów. Nie znam się na saksofonach, jednak gdzieś mi się obiło o uszy że saksofony transponują o jakieś tam wartośc,i w zależności od rodzaju saksofonu (altowy itp) potrzebne są różne nuty (inny klucz w zapisie) dla dokładnie tej samej melodii. Inaczej mówiać, zagranie dźwięków zapisanych w kluczu wiolinowym dla np. akordeonu/pianina wyda inne dźwięki na saksofonie i inne na np. akordeonie. Ale to by musiał jakiś znawca potwierdzić. |
|
|
|
 |
Ewka84
|
Wysłany: Czw 19 Gru, 2013
|
|
|
mmkowal napisał/a: | Przypuszczam, że kolega pyta o strój instumentów. Nie znam się na saksofonach, jednak gdzieś mi się obiło o uszy że saksofony transponują o jakieś tam wartośc,i w zależności od rodzaju saksofonu (altowy itp) potrzebne są różne nuty (inny klucz w zapisie) dla dokładnie tej samej melodii. |
Jest dokładnie tak jak piszesz (gra się tak samo niezależnie od rodzaju saksofonu, tym samym palcowaniem, ale w różnych tonacjach), ale nie wydaje mi się, żeby on o to pytał |
|
|
|
 |
marcpro
|
Wysłany: Pią 20 Gru, 2013
|
|
|
Z tego co się orientuję (i pamiętam), to saksofon może być w stroju:
- Es (sax altowy)
- B (sax basowy i tenorowy a także klarnet).
Czyli jeśli saksofon altowy (strój Es) gra C - to odpowiada to akodeonowemu Es.
Jeśli natomiast saksofon tenorowy (strój B) gra C - to jest to odpowiednik akordeonowego B.
Czyli aby było OK.
To nuty saksofonu altowego należy zmniejszyć o tercje małą (czyli -3 półtony), a nuty tenorowego podwyższyć o sekundę wielką (czyli +2 półtony). |
_________________ Pozdrawiam,
Marcin |
|
|
|
 |
|