Jaki instrument od Rolanda zakupić? |
Autor |
Wiadomość |
oxygen63
|
Wysłany: Pią 13 Kwi, 2012 Jaki instrument od Rolanda zakupić?
|
|
|
A no właśnie, tak sobie myślałem aby w przyszłości (mam nadzieję że niedalekiej) zakupić takie cacko, czy ktoś mógłby coś o tych instrumentach powiedzieć? Który warto kupić i dlaczego? Jakie brzmienia można ukręcić? Jaki dodatkowy sprzęt trzeba opcjonalnie zakupić itp itd.
Może ktoś ma jakieś ciekawe filmiki z użyciem tego rodzaju instrumentów ? |
|
|
|
 |
doniec
Główny Administrator Portalu

|
Wysłany: Pią 13 Kwi, 2012
|
|
|
ja już zdecydowałem, że kupię Rolanda Fr 3
Osobiście podobają mi się Rolandy. Można na nich ćwiczyć w nocy - założyć słuchawki i nikomu nie przeszkadzać Co do brzmienia - grałem na FR2 i FR 3 i brzmienie nie zachwyca, ale słyszałem FR 7 i tam już mi się bardziej podobało.
Gra się prawie tak, jak na zwykłym akordeonie (miech nie jest w 100% realistyczny).
Akordeon dobry do rozrywki, nie ma żadnego problemu z nagłośnieniem, a jeśli ktoś potrafi w 100 % korzystać ze wszystkich możliwości, to efekt może być kosmiczny
[ Dodano: Pią 13 Kwi, 2012 ]
co do filmów polecam Oove Stegera to jedna z najlepszych żywych reklam tego instrumentu |
|
 |
oxygen63
|
Wysłany: Pią 13 Kwi, 2012
|
|
|
Z komputerem bezproblemowo współpracuje ? Tzn. można używać na nim wirtualnych instrumentów ciągniętych z kompa ?
Który model z pełną skalą jest najtańszy?
Oczywiście używałbym Rolanda do muzyki "eksperymentalno-rozrywkowej" |
|
|
|
 |
doniec

|
Wysłany: Sob 14 Kwi, 2012
|
|
|
niedlugo wszystkie modele rolanda pojawia sie na naszym portalu w bazie akordeonow
nie wiem, czy Roland ma pelna skale, moze ewentualnie FR7, to raczej male akordeony.
Na forum niedlugo pojawi sie tez ekspert z firmy Roland, pan Jakub, wiec bedzie mozna go zapytac o wszystkie szczegoly |
|
 |
maxpel
GOLD USER

|
|
|
|
Czy Roland wyprodukował akordeon ze stroikami? Od tego zależy czy przeniosę go elektronicznych instrumentów. |
_________________ Maksymilian Pelczarski |
|
|
|
 |
doniec

|
|
|
|
chyba nie, wszystko jest tam generowane elektronicznie. |
|
 |
maxpel
GOLD USER

|
|
|
|
Ciekawe, czy ktoś z Rolanda zechciałby zakwalifikować ten instrument do jakiejś kategorii? |
_________________ Maksymilian Pelczarski |
|
|
|
 |
aro7777
Redaktor Portalu

|
Wysłany: Czw 19 Kwi, 2012 roland cyfrowy
|
|
|
Też o tym myślałem, by kupić te urządzenie, chociaż wiele osób uważa, że to jest zabawka w kształcie akordeonu, a nie akordeon. Ale na wesela i imprezy rozrywkowe byłby idealny, a poza tym współpracuje z programami do pisania nut, więc dużo przemawia za tym, by go kupić.
http://www.eis.com.pl/vir...5&orderby=dateD
http://www.youtube.com/watch?v=nFi9CGE2JOI |
_________________ Akordeon w domu to harmonia w rodzinie.
 |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: Czw 19 Kwi, 2012
|
|
|
A co to znaczy, ze "wspolpracuje z programami do pisania nut"?
Czy to znaczy, ze jak sobie na nim zagram to partyturka - ciach - juz zapisana? |
|
|
|
 |
0sa
Moderator Akordeon całe życie me

|
Wysłany: Czw 19 Kwi, 2012
|
|
|
Dokładnie tak wszystko od razu zapisuje się, tylko potem trzeba ustawić długość nut oraz inne drobne poprawki ale większość czarnej roboty jest już zrobiona. |
_________________ Z poważaniem 0sa. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: Pią 20 Kwi, 2012
|
|
|
A czy jest mozliwosc, zamiast kupowania akordeonu za ogromne pieniadze,
kupienia malego taniego keybordu o takich wlasnosciach?
(znaczy sie keybordu, albo wrecz melodyki, ktora sluzy jako zapisywacz nut)? |
|
|
|
 |
0sa
Moderator Akordeon całe życie me

|
|
|
|
Też można ale jeżeli chcesz pisać na akordeon to tamta elektroniczna zabawka będzie lepsza. |
_________________ Z poważaniem 0sa. |
|
|
|
 |
guralband
|
|
|
|
Koledzy ! Osa i Gość- zapisać utwór (w komputerze w SMF) można zrobić z każdego instrumentu o ile posiada system MIDI i to zarówno z taniego keybordu jak i gitary, skrzypiec czy saksofonu.Instrument sam w sobie nie zapisuje. Tylko rodzaj instrumentu i program warunkuje sposób zapisu. Np w FR będzie zapis typowo akordeonowy,na drugiej pięciolini zapis basowy z akordami w przewrotach ale też możesz zapisać MM lub kontrabas. Kwestia ustawień w programie komputerowym. W keybordzie musisz zagrać poszczególne partie lub wyłączyć akompaniament i .lewą reką grać basować i grać akordami jednocześnie. I jeżeli chciałbyś to zrobić tylko na keybordzie (zapisać i mieć nuty na wyświetlaczu) to nie zrobisz tego na Casio za 1500 zł tylko musisz jeszcze trochę dołożyć. |
|
|
|
 |
Gość
|
|
|
|
Cytat: |
I jeżeli chciałbyś to zrobić tylko na keybordzie (zapisać i mieć nuty na wyświetlaczu)
|
Szczerze to chcialbym je miec w pliku w jakims rozpowszechnionym formacie, np. postscript, pdf, czy w najgorszym przypadku jpg...
Cytat: |
to nie zrobisz tego na Casio za 1500 zł tylko musisz jeszcze trochę dołożyć.
|
Dziekuje Ci guralbandzie za te dodatkowe wyjasnienia. Ale moglbys byc mniej tajemniczy
i dac jakies oszacowanie ile taki najtanszy "nuty piszacy instrument klawiszowy"
(keyboard) mogl by kosztowac?
Sporadyczne uzywanie PMX-a daje mi niezle w kosc. Kupno takiej grajacej
maszyny do pisania BARDZO by ulatwilo robote... |
|
|
|
 |
guralband
|
Wysłany: Pon 23 Kwi, 2012
|
|
|
Nie powiem Ci dokładnie ile kosztuje NAJTAŃSZY klawisz z opcją wyświetlania nut.Możesz się tego dowiedzieć na portalu instrumenty klawiszowe. Na pewno musi mieć duży wyświetlacz i musi to być workstation (stacja robocza).Koledzy mają: Tyrosa4, Ketron Audyja i te instrumenty maja taką opcje ale te klawisze są z "górnej" półki i kosztują około 14-16 tyś. Polecam Ci to co wcześniej pisałem czyli byle jaki klawisz z midi do tego komputer z kartą muzyczną z gniazdami midi (wejściowymi i wyjściowy).Sam korzystam z takiego układu. Mam Rolanda Juno-Di i starego Korga iX300 który jest stacją roboczą.Mogę na nim odczytać nuty ale nie graficznie tylko literowo np A4 -324, gdzie A4 jest wysokościa dźwięku a cyfra długością dźwięku i karty muzycznej Sound Blaster Audigy2ZS.Można na Korgu nagrać co chce, zapisać jako MIDI a później wrzucić do kompa i obrobić np w Cakewalku lub przez kable Midi wpisać nuty bezposrednio z klawisza w program. |
|
|
|
 |
|