Forum Akordeonistów Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki instrument od Rolanda zakupić?
Autor Wiadomość
oxygen63 

Dołączył: 16 Mar 2012
Posty: 65
Wysłany: Pią 13 Kwi, 2012   Jaki instrument od Rolanda zakupić?

A no właśnie, tak sobie myślałem aby w przyszłości (mam nadzieję że niedalekiej) zakupić takie cacko, czy ktoś mógłby coś o tych instrumentach powiedzieć? Który warto kupić i dlaczego? Jakie brzmienia można ukręcić? Jaki dodatkowy sprzęt trzeba opcjonalnie zakupić itp itd.

Może ktoś ma jakieś ciekawe filmiki z użyciem tego rodzaju instrumentów ?
 
     
doniec 
Główny Administrator Portalu



Pomógł: 7 razy
Dołączył: 25 Sie 2008
Posty: 2240
Wysłany: Pią 13 Kwi, 2012   

ja już zdecydowałem, że kupię Rolanda Fr 3 :)

Osobiście podobają mi się Rolandy. Można na nich ćwiczyć w nocy - założyć słuchawki i nikomu nie przeszkadzać :) Co do brzmienia - grałem na FR2 i FR 3 i brzmienie nie zachwyca, ale słyszałem FR 7 i tam już mi się bardziej podobało.

Gra się prawie tak, jak na zwykłym akordeonie (miech nie jest w 100% realistyczny).

Akordeon dobry do rozrywki, nie ma żadnego problemu z nagłośnieniem, a jeśli ktoś potrafi w 100 % korzystać ze wszystkich możliwości, to efekt może być kosmiczny :)

[ Dodano: Pią 13 Kwi, 2012 ]
co do filmów polecam Oove Stegera to jedna z najlepszych żywych reklam tego instrumentu :)
_________________

 
 
     
oxygen63 

Dołączył: 16 Mar 2012
Posty: 65
Wysłany: Pią 13 Kwi, 2012   

Z komputerem bezproblemowo współpracuje ? Tzn. można używać na nim wirtualnych instrumentów ciągniętych z kompa ?

Który model z pełną skalą jest najtańszy?


Oczywiście używałbym Rolanda do muzyki "eksperymentalno-rozrywkowej" :)
 
     
doniec 
Główny Administrator Portalu



Pomógł: 7 razy
Dołączył: 25 Sie 2008
Posty: 2240
Wysłany: Sob 14 Kwi, 2012   

niedlugo wszystkie modele rolanda pojawia sie na naszym portalu w bazie akordeonow :)

nie wiem, czy Roland ma pelna skale, moze ewentualnie FR7, to raczej male akordeony.

Na forum niedlugo pojawi sie tez ekspert z firmy Roland, pan Jakub, wiec bedzie mozna go zapytac o wszystkie szczegoly :)
_________________

 
 
     
maxpel 
GOLD USER


Pomógł: 30 razy
Dołączył: 29 Sie 2008
Posty: 904
Wysłany: Sob 14 Kwi, 2012   

Czy Roland wyprodukował akordeon ze stroikami? Od tego zależy czy przeniosę go elektronicznych instrumentów.
_________________
Maksymilian Pelczarski
 
     
doniec 
Główny Administrator Portalu



Pomógł: 7 razy
Dołączył: 25 Sie 2008
Posty: 2240
Wysłany: Sob 14 Kwi, 2012   

chyba nie, wszystko jest tam generowane elektronicznie.
_________________

 
 
     
maxpel 
GOLD USER


Pomógł: 30 razy
Dołączył: 29 Sie 2008
Posty: 904
Wysłany: Sob 14 Kwi, 2012   

Ciekawe, czy ktoś z Rolanda zechciałby zakwalifikować ten instrument do jakiejś kategorii?
_________________
Maksymilian Pelczarski
 
     
aro7777 
Redaktor Portalu



Pomógł: 5 razy
Dołączył: 06 Mar 2011
Posty: 145
Wysłany: Czw 19 Kwi, 2012   roland cyfrowy

Też o tym myślałem, by kupić te urządzenie, chociaż wiele osób uważa, że to jest zabawka w kształcie akordeonu, a nie akordeon. Ale na wesela i imprezy rozrywkowe byłby idealny, a poza tym współpracuje z programami do pisania nut, więc dużo przemawia za tym, by go kupić.

http://www.eis.com.pl/vir...5&orderby=dateD

http://www.youtube.com/watch?v=nFi9CGE2JOI
_________________
Akordeon w domu to harmonia w rodzinie.
 
 
     
Gość

Wysłany: Czw 19 Kwi, 2012   

A co to znaczy, ze "wspolpracuje z programami do pisania nut"?

Czy to znaczy, ze jak sobie na nim zagram to partyturka - ciach - juz zapisana?
 
     
0sa 
Moderator
Akordeon całe życie me


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 13 Cze 2010
Posty: 317
Wysłany: Czw 19 Kwi, 2012   

Dokładnie tak wszystko od razu zapisuje się, tylko potem trzeba ustawić długość nut oraz inne drobne poprawki ale większość czarnej roboty jest już zrobiona.
_________________
Z poważaniem 0sa.
 
 
     
Gość

Wysłany: Pią 20 Kwi, 2012   

A czy jest mozliwosc, zamiast kupowania akordeonu za ogromne pieniadze,
kupienia malego taniego keybordu o takich wlasnosciach?
(znaczy sie keybordu, albo wrecz melodyki, ktora sluzy jako zapisywacz nut)?
 
     
0sa 
Moderator
Akordeon całe życie me


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 13 Cze 2010
Posty: 317
Wysłany: Pią 20 Kwi, 2012   

Też można ale jeżeli chcesz pisać na akordeon to tamta elektroniczna zabawka będzie lepsza.
_________________
Z poważaniem 0sa.
 
 
     
guralband 

Pomógł: 23 razy
Dołączył: 24 Lut 2011
Posty: 279
Wysłany: Pią 20 Kwi, 2012   

Koledzy ! Osa i Gość- zapisać utwór (w komputerze w SMF) można zrobić z każdego instrumentu o ile posiada system MIDI i to zarówno z taniego keybordu jak i gitary, skrzypiec czy saksofonu.Instrument sam w sobie nie zapisuje. Tylko rodzaj instrumentu i program warunkuje sposób zapisu. Np w FR będzie zapis typowo akordeonowy,na drugiej pięciolini zapis basowy z akordami w przewrotach ale też możesz zapisać MM lub kontrabas. Kwestia ustawień w programie komputerowym. W keybordzie musisz zagrać poszczególne partie lub wyłączyć akompaniament i .lewą reką grać basować i grać akordami jednocześnie. I jeżeli chciałbyś to zrobić tylko na keybordzie (zapisać i mieć nuty na wyświetlaczu) to nie zrobisz tego na Casio za 1500 zł tylko musisz jeszcze trochę dołożyć.
 
     
Gość

Wysłany: Pią 20 Kwi, 2012   

Cytat:

I jeżeli chciałbyś to zrobić tylko na keybordzie (zapisać i mieć nuty na wyświetlaczu)


Szczerze to chcialbym je miec w pliku w jakims rozpowszechnionym formacie, np. postscript, pdf, czy w najgorszym przypadku jpg...

Cytat:

to nie zrobisz tego na Casio za 1500 zł tylko musisz jeszcze trochę dołożyć.


Dziekuje Ci guralbandzie za te dodatkowe wyjasnienia. Ale moglbys byc mniej tajemniczy
i dac jakies oszacowanie ile taki najtanszy "nuty piszacy instrument klawiszowy"
(keyboard) mogl by kosztowac?

Sporadyczne uzywanie PMX-a daje mi niezle w kosc. Kupno takiej grajacej
maszyny do pisania BARDZO by ulatwilo robote...
 
     
guralband 

Pomógł: 23 razy
Dołączył: 24 Lut 2011
Posty: 279
Wysłany: Pon 23 Kwi, 2012   

Nie powiem Ci dokładnie ile kosztuje NAJTAŃSZY klawisz z opcją wyświetlania nut.Możesz się tego dowiedzieć na portalu instrumenty klawiszowe. Na pewno musi mieć duży wyświetlacz i musi to być workstation (stacja robocza).Koledzy mają: Tyrosa4, Ketron Audyja i te instrumenty maja taką opcje ale te klawisze są z "górnej" półki i kosztują około 14-16 tyś. Polecam Ci to co wcześniej pisałem czyli byle jaki klawisz z midi do tego komputer z kartą muzyczną z gniazdami midi (wejściowymi i wyjściowy).Sam korzystam z takiego układu. Mam Rolanda Juno-Di i starego Korga iX300 który jest stacją roboczą.Mogę na nim odczytać nuty ale nie graficznie tylko literowo np A4 -324, gdzie A4 jest wysokościa dźwięku a cyfra długością dźwięku i karty muzycznej Sound Blaster Audigy2ZS.Można na Korgu nagrać co chce, zapisać jako MIDI a później wrzucić do kompa i obrobić np w Cakewalku lub przez kable Midi wpisać nuty bezposrednio z klawisza w program.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 11