Piosenka o miłości |
Autor |
Wiadomość |
lajkonix
|
Wysłany: Sob 06 Paź, 2012
|
|
|
Zielu dopiero zaczyna przygodę z cyją. Rozpisanej lewej ręki pewnie nie rozczyta. Na razie chyba wystarczą mu podpisane funkcje.
Zielu, nie oglądaj się tylko ćwicz z tych nutek i melduj postępy.
Lajkonix |
|
|
|
 |
scandalli
Klub Forumowicza

|
Wysłany: Sob 06 Paź, 2012
|
|
|
Wszystko cwicz oddzielnie... prawą stronę osobno i lewą tez. Potem łącz... i nie nudź sie szybko.. jak zaczynasz to przygotuj sie na to ze nie rozczytasz tego w dzien dobrze. |
_________________ Miłośnik J.S.Bacha
 |
|
|
|
 |
cinszcz
|
Wysłany: Nie 07 Paź, 2012
|
|
|
Coś mi się zdaje, że koledzy chcą tu kogoś zniechęcić do cyji.
Napisz Zielu, jaką piosenkę już grasz? Bo jeśli to ma być twój pierwszy kawalek na akordeonie to zdecydowanie NIE POLECAM! Jak nie poradzisz sobie z harmonią (duże skoki na basach) to melodia zagrana w nieodpowiedni sposób będzie nierozpoznawalna. |
|
|
|
 |
zielu
|
|
|
|
Obecnie przerabiam stronę 28 z książki Kulpowicza, ale postępy robię regularnie. Żadnej piosenki jeszcze nie zagrałem.
Widziałem na YT akordeonowe wykonanie "Zawsze tam gdzie ty" i nie wydaje się to szczególnie trudne, ale poszukuję do tego nut. |
|
|
|
 |
cinszcz
|
|
|
|
Nie bardzo pamiętam co jest na 28str wspomnianej książki, ale utworek, ktory sobie upatrzyles tj. "tam gdzie Ty" Jest bardzo prosty i spokojnie mozna go wziać jako pierwszy w swojej edukacji. Niestety wykonany na akordeonie będzie trochę nudny (malo medialny)i trudno będzie takim zaimponować. Wolalbym go zagrac na gitarze i ew. zaśpiewać. Ale Twoja wola. Myslę ze znajdzie się ktos kto napisze Ci te nutki na kolanie.
Ja nie dzierże czytania ani pisania nut , wiec odpadam, ale jest tu tylu akordeonistów, ze na pewno znajdzie sie ktos kto Ci je rozpisze. |
|
|
|
 |
zielu
|
|
|
|
Możesz mi polecić inną piosenkę o miłości, której wykonanie nie będzie wymagało ode mnie lat nauki gry, a będzie "efektowna"? |
|
|
|
 |
cinszcz
|
|
|
|
Wyczuwam maly sarkazm w propozycji scandalliego, ale na początku wlaśnie takich utworkow powinieneś się uczyć. Może niebawem ja wrzuce "Bialego misia" na Yt. Powinieneś sam przesluchać róznych wykonawcow na YT i znajdziesz coś co spodoba się Tobie, ewentualnie Twojej dziewczynie. Jeśli spodobało Ci się wykonanie "Zawsze tam gdzie Ty" na akordeonie to wlasnie tego kawalka powinieneś się uczyć -nie jest trudny, a musi podobać się wykonawcy, żeby mu sie chciało chcieć. |
|
|
|
 |
lajkonix
|
|
|
|
Zielu, będziesz tak długo wybierał, że nie zdążysz wyćwiczyć.
Lajkonix |
|
|
|
 |
zielu
|
Wysłany: Pon 08 Paź, 2012
|
|
|
Nie mam nut rozpisanych dla prawej i lewej ręki
Proszę o pomoc |
|
|
|
 |
guralband
|
|
|
|
I tu kolego zielu widać czego uczy naszych wirtółozuf szkoła muzyczna. Nutki, zresztą całkiem zgrabne, które zapodał ja$ są tzw "prymką" czyli linia melodyczna z akordami. Szybciej byś to zagrał na samograju (oczywiście nie ze wszystkimi niuansami harmonicznymi)
Te nuty nie są dla początkującego, tym bardziej z tak trudnie rozpisaną harmonią.
Kolego Scandalli może zapodasz koledze zielu trochę teorii jak zbudować akord na basach np zagrać 4/7+ lub m6 lub m7+ itd
Zielu poszukaj innego utworu typowo napisanego na akordeon lub zaufaj cinszczowi i zagraj coś ze słuchu.Będzie chociaż płynęło z serca. |
|
|
|
 |
scandalli
Klub Forumowicza

|
|
|
|
Z chęcią mu objaśnię budowę akordów na priv jeżeli będzie tylko czas. |
 |
|
|
|
 |
guralband
|
|
|
|
Nie zrozumiałeś mnie Scandalli. Nie chodzi żebyś podał koledze masę teorii typu m6-budujemy na akordzie molowym z dodaną sekstą wielką w 15 przewrocie etc.etc.etc bo i tak cię nie zrozumie.
A swoją drogą ciekawi mnie czy wiesz jak zagrać na basach takie "brudasy" typu m6 czy C7+ (oczywiście bez konsultacji z P.Profesorem)
Koledze trzeba znaleźć proste nuty napisane na akordeon typu "Pojedziemy na łów" |
|
|
|
 |
scandalli
Klub Forumowicza

|
|
|
|
Do takich rzeczy profesor jest potrzebny ale na początku.
Raczej nie mam takich nut dla kolegi. Ale wiem, ze w internecie jest tego masa. |
 |
|
|
|
 |
cinszcz
|
|
|
|
guralband napisał/a: | swoją drogą ciekawi mnie czy wiesz jak zagrać na basach takie "brudasy" typu m6 czy C7+ | Ja rownież jestem ciekaw jak to przekonwertować na zwykłe basy. Dobrze byloby wiedziec jak to zagrać na cyji. |
|
|
|
 |
lajkonix
|
|
|
|
cinszcz napisał/a: | guralband napisał/a: | swoją drogą ciekawi mnie czy wiesz jak zagrać na basach takie "brudasy" typu m6 czy C7+ | Ja rownież jestem ciekaw jak to przekonwertować na zwykłe basy. Dobrze byloby wiedziec jak to zagrać na cyji. |
No ale dobra dobra, strachy na lachy...! pewnie, ze można na basach starać się dokładnie zagrać akord C7+ wciskają durowy c-dur i dokładając pojedyńcze h, żeby była septyma wielka. Ale czy to jest potrzebne? Cżęsto wielka septyma h jest w linii melodycznej a w basach starczy zagrać wówczas zwykłe c-dur (tak jest w walcu "Oczarowanie"). I naprawdę nie ma co się wysilać na dwojenie tej septymy w basach. Przeciwnie - dołożenie basowej septymy mocno dudni w basach, i jej nie słychać, a w prawej ręce ona w sposób naturalny istnieje i doskonale "fałszuje" podstawowy akord toniczny (c-dur). Podobnie z sekstami "6" dodanymi w akordach durowych. Można je załatwić w prawej ręce, a basach zagrać bas podstawowy dur lub mol.
Generalnie moim zdaniem te dziwolągi można załatwić basami podstawowymi. Akordy zmniejszone mamy w 5-tym rzędzie, a zwiększone ... no trzeba trochę zakombinować (ja zwykle dodaję pojedyńczy dźwięk w basach najbardziej oddający zwiększenie)
Wg mojego doświadczenia akordy w prymkach pokazują ogólne brzmienie akordu w danym momencie, zaś jego złożenie co w lewej co w prawej zależy trochę od linii melodycznej.
Tak, tak wiem... jest cała teroria komponowania złożonych akordów basowych (lewą ręką) przez dokładanie trzenim palcen sekst, speptym, i non, ale Cinku, na Boga, amatorzy od tego nie wymrą.
Czy mamy Cinku nagrywać kolejny projekt z walcem "Oczarowanie" (tam jest C7+ i inne ciekawostki), jak nam wisi jeszcze tango "A Media Luz" do przyzwoitego a nie jajcarskiego zagrania?
zrozpaczony Lajkonix
panta rei - wszystko w kasztelanie |
|
|
|
 |
|