Rozkład akordów |
Autor |
Wiadomość |
Patryk546
|
Wysłany: Wto 18 Cze, 2013 Rozkład akordów
|
|
|
Hej!
To jest mój pierwszy post i temat na tym forum. Wyciągnąłem ostatnio i naprawiłem akordeon z lat 70 minionego wieku. I chciałbym się zapytać jaki jest tutaj rozkład akordów.: Zdjęcie niewyraźne trochę, ale myślę że da się ogarnąć co na nim gdzie leży. Pzdr!
http://wstaw.org/m/2013/0...00_crop_q85.jpg |
|
|
|
 |
michau
Klub Forumowicza master of accordion

|
Wysłany: Śro 19 Cze, 2013
|
|
|
mówimy tutaj o prawej ręce, zatem jest to manuał dyskantowy/dyszkantowy.
gdy wciśniesz guzik, to czy na otwieranie miecha i zamykanie wydaje taki sam dźwięk ? czy dźwięk się zmienia ? pytam, ponieważ prawdopodobnie jest to akordeon diatoniczny. akordeon taki wydaje 2 różne dźwięki (przy otwieraniu i zamykaniu miecha).
mógłbyś cyknąć fotkę całej cyji, podać markę/model, ewentualnie w którym roku był zrobiony ?
pozdrawiam ! |
_________________ Welcome to hell......
Here's your accordion.
|
|
|
|
 |
Patryk546
|
Wysłany: Czw 20 Cze, 2013
|
|
|
Nie jeden jest wydawany dźwięk na wciagniecie i wyciągnięcie. Dokłądnej daty nie znam bo mój tata i jego rodzina grali jak byli młodzi (początek lat 70) lub koniec 60 tak myślę. Do basów już znalazłem, rozkład tylko właśnie prawa ręka mi potrzebna
Tu foto :  |
|
|
|
 |
guralband
|
|
|
|
Patryk546 ! zobacz tutaj :http://chomikuj.pl/guralband/Dokumenty |
|
|
|
 |
Patryk546
|
|
|
|
A jak się ten akordeon nazywa z ciekawości bo nie wiem ,rocznikowo się pytałem to chyba 65 |
|
|
|
 |
guralband
|
Wysłany: Pią 21 Cze, 2013
|
|
|
Patryk546 ! -wrzuć jeszcze raz zdjęcia bo link jest chyba nieaktywny. Mam komunikat że przeglądarka nie znalazła strony. |
|
|
|
 |
Patryk546
|
Wysłany: Pią 21 Cze, 2013
|
|
|
 |
|
|
|
 |
guralband
|
Wysłany: Sob 22 Cze, 2013
|
|
|
Na ile znam rosyjski : UKRATNA
Z ciekawości : zobacz ile ma chórów na dyszkancie. Miałem ostatnio 4 chórową ale miała 2 regestry. |
|
|
|
 |
Patryk546
|
Wysłany: Sob 22 Cze, 2013
|
|
|
Da na nim się zagrać skrzydlate coo? |
|
|
|
 |
michau
Klub Forumowicza master of accordion

|
Wysłany: Nie 23 Cze, 2013
|
|
|
Patryk546 napisał/a: | Da na nim się zagrać skrzydlate coo? |
co się da zagrać ? |
_________________ Welcome to hell......
Here's your accordion.
|
|
|
|
 |
Patryk546
|
Wysłany: Wto 25 Cze, 2013
|
|
|
Pytam sie czy na nim się da zagrać skrzydlate ręce? |
|
|
|
 |
zolton
|
Wysłany: Wto 25 Cze, 2013
|
|
|
Jeżeli ma pełną gamę to tak
Wszystko się da zagrać. Jedyny problem w tym, że trzeba improwizować, wysokie dźwięki grać niżej a niskie wyżej (przekraczające skalę gamy). Co prawda może to brzmieć dość dziwnie (a zapewne będzie ) ale uspokoję Twe myśli i potwierdzę, że się da ponieważ nawet ma więcej niż pełną gamę.
Nie wiem jak z basami-trzeba popróbować |
|
|
|
 |
Patryk546
|
Wysłany: Śro 21 Sie, 2013
|
|
|
Przy akordach z dużymi literkami to się je buduje. I teraz tak Transportuje je do np do C-Dur no i wtedy co 3 półtony skłądać? Np jak chcę zagrać duże C to c d e? Sory moze trochę z błędami te pytanie ale dopiero wkraczam w to aha i jak Już mam np zbudowany akord C to jak chcę zagrać to wszystkie te 3 na raz naciskać czy jak? |
|
|
|
 |
Ewka84
Pomogła: 22 razy Dołączyła: 30 Wrz 2011 Posty: 434
|
Wysłany: Pon 26 Sie, 2013
|
|
|
Darmowe lekcje gry na tym instrumencie znajdziesz tutaj:
Super wykorzystuje taką harmoszkę Igor Rasteryaev: |
|
|
|
 |
Klezmer
Ekspert ds. Zasad Muzyki Redaktor Portalu

|
Wysłany: Nie 01 Wrz, 2013
|
|
|
Patryk546 napisał/a: | Przy akordach z dużymi literkami to się je buduje. I teraz tak Transportuje je do np do C-Dur no i wtedy co 3 półtony skłądać? Np jak chcę zagrać duże C to c d e? Sory moze trochę z błędami te pytanie ale dopiero wkraczam w to aha i jak Już mam np zbudowany akord C to jak chcę zagrać to wszystkie te 3 na raz naciskać czy jak? |
Ta wypowiedź zawiera 2 wątki (tematy), które trzeba wyjaśnić.
Zacznę od końca, czyli od drugiej części - świadczy ona o kompletnej nieznajomości budowy akordów i rada jest tylko jedna : tu na forum są opracowania na ten i inne tematy - wystarczy poczytać i dopiero potem zadawać dodatkowe krótkie pytania, bo tu nie ma miejsca na obszerne wyjaśnianie wszystkiego.
A teraz od początku, czyli o tych dużych literkach.
Otóż znaczenie literki dużej i małej jest inne jeśli korzystamy z nut opracowanych na akordeon a inne jeśli to nuty na fortepian, lub prymki, czy tekst piosenki z podpisanymi akordami. Czyli mamy tu 2 różne przypadki :
1 - w nutach na akordeon oznaczenia dotyczą strony basowej (czyli lewej ręki).
Litera duża oznacza bas pojedynczy (dźwięk) i jest pisana u dołu, pod nutą.
Literki dotyczące akordów pisane są nad nimi i są zawsze małe, z tym że sama literka np "c" oznacza akord dur (w tym przykładzie oznacza akord C-dur), natomiast akord moll ma drugą literkę "m" np "cm" (oznacza akord c-moll). Podałem tu zarazem zasadę pisania akordów w tekscie - durowe literą dużą, mollowe małą. Tak jest w nutach polskich, w niektórych zagranicznych bywa nieco inaczej.
2 - w nutach na fortepian, w prymkach, czy w tekscie piosenki z podpisanymi akordami litera duża oznacza akord dur a mała moll. Spotyka się też inne oznaczenie akordów moll - litera duża z dodatkiem literki "m".
W związku z tym trzeba zawsze poinformować o czym mówimy, by uniknąć nieporozumienia.
. |
|
|
|
 |
|