:)
Forum Akordeonistów Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozkład akordów
Autor Wiadomość
Patryk546 

Wysłany: Wto 18 Cze, 2013   Rozkład akordów

Hej!

To jest mój pierwszy post i temat na tym forum. Wyciągnąłem ostatnio i naprawiłem akordeon z lat 70 minionego wieku. I chciałbym się zapytać jaki jest tutaj rozkład akordów.: Zdjęcie niewyraźne trochę, ale myślę że da się ogarnąć co na nim gdzie leży. Pzdr!
:roll: http://wstaw.org/m/2013/0...00_crop_q85.jpg

michau 
Klub Forumowicza
master of accordion

Wysłany: Śro 19 Cze, 2013   

mówimy tutaj o prawej ręce, zatem jest to manuał dyskantowy/dyszkantowy.

gdy wciśniesz guzik, to czy na otwieranie miecha i zamykanie wydaje taki sam dźwięk ? czy dźwięk się zmienia ? pytam, ponieważ prawdopodobnie jest to akordeon diatoniczny. akordeon taki wydaje 2 różne dźwięki (przy otwieraniu i zamykaniu miecha).
mógłbyś cyknąć fotkę całej cyji, podać markę/model, ewentualnie w którym roku był zrobiony ?
pozdrawiam !

Patryk546 

Wysłany: Czw 20 Cze, 2013   

Nie jeden jest wydawany dźwięk na wciagniecie i wyciągnięcie. Dokłądnej daty nie znam bo mój tata i jego rodzina grali jak byli młodzi (początek lat 70) lub koniec 60 tak myślę. Do basów już znalazłem, rozkład tylko właśnie prawa ręka mi potrzebna :D

Tu foto :

guralband 

Patryk546 ! zobacz tutaj :http://chomikuj.pl/guralband/Dokumenty

Patryk546 

A jak się ten akordeon nazywa z ciekawości bo nie wiem ,rocznikowo się pytałem to chyba 65

guralband 

Wysłany: Pią 21 Cze, 2013   

Patryk546 ! -wrzuć jeszcze raz zdjęcia bo link jest chyba nieaktywny. Mam komunikat że przeglądarka nie znalazła strony.

Patryk546 

Wysłany: Pią 21 Cze, 2013   

guralband 

Wysłany: Sob 22 Cze, 2013   

Na ile znam rosyjski : UKRATNA
Z ciekawości : zobacz ile ma chórów na dyszkancie. Miałem ostatnio 4 chórową ale miała 2 regestry.

Patryk546 

Wysłany: Sob 22 Cze, 2013   

Da na nim się zagrać skrzydlate coo?

michau 
Klub Forumowicza
master of accordion

Wysłany: Nie 23 Cze, 2013   

Patryk546 napisał/a:
Da na nim się zagrać skrzydlate coo?

co się da zagrać ?

Patryk546 

Wysłany: Wto 25 Cze, 2013   

Pytam sie czy na nim się da zagrać skrzydlate ręce?

zolton 

Wysłany: Wto 25 Cze, 2013   

Jeżeli ma pełną gamę to tak :D
Wszystko się da zagrać. Jedyny problem w tym, że trzeba improwizować, wysokie dźwięki grać niżej a niskie wyżej (przekraczające skalę gamy). Co prawda może to brzmieć dość dziwnie (a zapewne będzie :P ) ale uspokoję Twe myśli i potwierdzę, że się da ponieważ nawet ma więcej niż pełną gamę.
Nie wiem jak z basami-trzeba popróbować :D

Patryk546 

Wysłany: Śro 21 Sie, 2013   

Przy akordach z dużymi literkami to się je buduje. I teraz tak Transportuje je do np do C-Dur no i wtedy co 3 półtony skłądać? Np jak chcę zagrać duże C to c d e? Sory moze trochę z błędami te pytanie ale dopiero wkraczam w to aha i jak Już mam np zbudowany akord C to jak chcę zagrać to wszystkie te 3 na raz naciskać czy jak?

Ewka84 

Pomogła: 22 razy
Wysłany: Pon 26 Sie, 2013   

Darmowe lekcje gry na tym instrumencie znajdziesz tutaj:
Super wykorzystuje taką harmoszkę Igor Rasteryaev:

Klezmer 
Ekspert ds. Zasad Muzyki
Redaktor Portalu

Wysłany: Nie 01 Wrz, 2013   

Patryk546 napisał/a:
Przy akordach z dużymi literkami to się je buduje. I teraz tak Transportuje je do np do C-Dur no i wtedy co 3 półtony skłądać? Np jak chcę zagrać duże C to c d e? Sory moze trochę z błędami te pytanie ale dopiero wkraczam w to aha i jak Już mam np zbudowany akord C to jak chcę zagrać to wszystkie te 3 na raz naciskać czy jak?

Ta wypowiedź zawiera 2 wątki (tematy), które trzeba wyjaśnić.
Zacznę od końca, czyli od drugiej części - świadczy ona o kompletnej nieznajomości budowy akordów i rada jest tylko jedna : tu na forum są opracowania na ten i inne tematy - wystarczy poczytać i dopiero potem zadawać dodatkowe krótkie pytania, bo tu nie ma miejsca na obszerne wyjaśnianie wszystkiego.

A teraz od początku, czyli o tych dużych literkach.
Otóż znaczenie literki dużej i małej jest inne jeśli korzystamy z nut opracowanych na akordeon a inne jeśli to nuty na fortepian, lub prymki, czy tekst piosenki z podpisanymi akordami. Czyli mamy tu 2 różne przypadki :

1 - w nutach na akordeon oznaczenia dotyczą strony basowej (czyli lewej ręki).
Litera duża oznacza bas pojedynczy (dźwięk) i jest pisana u dołu, pod nutą.
Literki dotyczące akordów pisane są nad nimi i są zawsze małe, z tym że sama literka np "c" oznacza akord dur (w tym przykładzie oznacza akord C-dur), natomiast akord moll ma drugą literkę "m" np "cm" (oznacza akord c-moll). Podałem tu zarazem zasadę pisania akordów w tekscie - durowe literą dużą, mollowe małą. Tak jest w nutach polskich, w niektórych zagranicznych bywa nieco inaczej.

2 - w nutach na fortepian, w prymkach, czy w tekscie piosenki z podpisanymi akordami litera duża oznacza akord dur a mała moll. Spotyka się też inne oznaczenie akordów moll - litera duża z dodatkiem literki "m".

W związku z tym trzeba zawsze poinformować o czym mówimy, by uniknąć nieporozumienia.
.

Odpowiedz do tematu